sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Hyvää Uutta Vuotta

Vuodenvaihteen tilanne vaikuttaa pörssi-indeksien näkökulmasta mielenkiintoiselta. Monet maailman pörsseistä seuraavat USA:n pörssejä, joten tarkastelu keskittyy paljolti esimerkiksi S&P500- indeksiin, joka on kivunnut jo muutamia kuukausia viidenkymmenen päivän keskiarvon yläpuolella. Joulukuussa myös sadankahdenkymmenen päivän keskiarvo pongahti kahdensadan päivän yläpuolelle. Hyvin on siis mennyt ja onkin aiheellista kysyä: kuinka kauan pörssin nousu USA:ssa jatkuu?

Erityisen varovaisesti suhtaudun siihen mikäli indeksin kurssi ylittää ylemmän bolingerin nauhan. Tämä tapahtuisi jos S&P500-indeksi nousisi vuoden alkupäivinä jyrkästi. Usein kuukausien ja vuosien vaihteet ovat tuottoisaa aikaa pörssien kannalta. Tämä saa minut ajattelemaan, että vuoden vaihteessa nähdään varmaankin vähintään muutamien päivien mittainen nousu, jonka jälkeen USA:n indeksit ja monet maailman indeksit sen perässä lähtevät pieneen laskuun. Lasku tuskin on kuitenkaan pitkä, sillä alempi bolingerin nauha ja viidenkymmenen päivän keskiarvo tulevat äkkiä vastaan tukitasoina. Käyristä näkee, että ensimmäinen "korjausliike" sen jälkeen kun viidenkymmenen päivän keskiarvo on noussut kahdensadan yläpuolelle ei useinkaan tipahda ylimpien tukitasojen alapuolelle. Korjausliike voi kuitenkin antaa odottaa itseään, jolloin indeksi kulkee bolingerin nauhan suuntaisena sen alapuolella. Tämä tarkoittaisi, että näkisimme todellisen bull-marketin, joka vaatii tuekseen varmasti lisää positiivista taloustietoa USA:sta. Kannattaa siis pitää silmät auki taloustiedon kanssa, joka jo viimeisessä työttömyysraportissa osoittautui ounasteltua paremmaksi.

Nähdäkseni vuoden alun ainakin lyhytaikaista kurssinousua puoltaa sekin, että Japanin pörssi on saavuttanut tilan, jossa pörssit useimmiten nousevat vahvasti. Viidenkymmenen päivän keskiarvo on siellä juuri puhkaisemassa kahdensadan päivän keskiarvon. Tätä pidetään usein hyvänä merkkinä ja jos oletamme, ettei Japanin pörssi nouse ilman USA:n tukea myös USA.ssa pitäisi tapahtua vähintään pienimuotoista nousua. Jos näin käy ja Japani nousee nopeasti voi kurssinousu jäädä lyhyeksikin. Tämä kaikki on kuitenkin arvailua, joten kannattaa seurata tilannetta.

Artikkeleita aiheesta:

Stock market optimism raises prospect of pullback


Will December Lull Lead to a January Bang?
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.