torstai 6. tammikuuta 2011

Näyttääkö Japani nyt kyntensä?

Tänään Japanin pörssi on ollut hyvässä vedossa ylöspäin kun se on noussut puolitoista prosenttia yli 10500 pisteen, muiden Aasian pörssien noustessa korkeintaan vain vähän. Myös muualla maailmassa pörssit ovat liikkuneet hyvin vaisuissa tunnelmissa huomenna julkaistavien USA:n työllisyyslukujen vuoksi. Tällä hetkellä siis odotellaan, enkä pidä sitä lainkaan huonona vaihtoehtona maailman pörssien kannalta. Mutta kuinka kauan nousu Japanissa jatkuu? Tässä vaiheessa on kysyttävä heti: milloin otan pääomani pois?

Edellisen kerran kun Japanissa alkoi tekninen bull-market vuonna 2004 Japanin pörssi-indeksi nousi 11000:sta pisteestä 17000:een pisteeseen. Nousua kertyi vähän yli vuodessa noin 65 prosenttia. Vuosien 2004-5 tilanne on Japanissa hyvin samankaltainen kuin nyt, sillä takana oli silloinkin suuresta romahduksesta toipuminen. Itselleni Japani on vuoden "ykköshevosia". Tämän paremmin sitä ei voi sanoa:

Nikkei rallies, others subdued ahead of U.S.


Ilman laskuja Japanissakaan tuskin päästään, mutta vaikka Nikkei-indeksi nousisi edelliset 65% se on edelleen huiman kaukana kaikkien aikojen huipustaan eli vuoden 1990 pisteluvusta 38916. Tämän saavuttamiseksi Nikkei-indeksi nousisi lähes 400 prosenttia seuraavien vuosien aikana. Viimeksi Japanin pörssiltä meni tämän saavuttamiseen 5 vuotta, mutta luku tuskin on enää vertailukelpoinen nykypäivään, sillä pörssit ovat varmasti muuttuneet vuosien saatossa hektisemmiksi - kuten elämä muutenkin.

Japanin lisäksi kiinnostukseni on tällä hetkellä kohdistunut myös Brasilian pörssiin, varsinkin mikäli huomiset USA:n talousdatat ovat positiivisia. Tämänpäiväiset eivät olleet yllättäviä, mikä rauhoittaa S&P500 -indeksiä, mutta huomenna varsinaisesti ratkeaa kulkeeko indeksi vielä ylempää bolingerin nauhaa pitkin vai ei. Positiivinen tulos työllisyysmarkkinoilta kannattelee indeksiä varmasti nykyisessä suunnassa, mutta negatiivinen helposti tiputtaa sen. Tämä rauhoittaisi varmasti myös Japanin ja Brasilian pörssien nousua.

Brasilian Ibovespa -indeksistä on tietenkin nyt sanottava, että se on paljon volatiilimpi indeksi kuin esim. S&P500. Tämä siis tarkoittaa prosentuaalisesti suurempia reaktioita. Voisi sanoa, että kaikki mikä tapahtuu USA:ssa tapahtuu Brasilian pörssissä kaksinkertaisena. Tämän vuoksi ajoitus on tärkeä. Maanantai voisi olla hyvä päivä sen jälkeen kun USA:n työllisyysluvut ovat tulleet ja näkee miten niihin on reagoitu. Toisaalta muistelisin joskus käyneen niinkin, että voittojen kotiuttaminen alkaa juuri silloin kun vähiten olettaisi, mikä tietenkin laskisi pörssiä. Tähän on kuitenkin nyt vaikea uskoa, sillä uskon datan olevan huomenna positiivista ja kurssilaskuakin on ennusteltu vasta pidemmälle kevääseen. Ehkä kannattaa tarkastaa kullan hinnan lisäksi myös ns. vaihdon määrä - mikäli kurssit nousevat huomenna ja vaihto on vilkasta, myös seuraaviin päiviin voi suhtautua positiivisesti varsinkin vielä jos kullan hinta laskee lisää. Varman päälle pelaajille sanoisin kuitenkin: osta vasta kun indeksi koskettaa alempaa bolingerin nauhaa tai vähintää 50 päivän keskiarvoa. Pitkällä kuukauden tähtäimellä tämä saattaa osoittautua aivan yhtä tuottoisaksi kuin rinteessäkin ostettaessa.

Chinas car sales in fast lane


How will markets look in 2011? Video (Videolla ennustetaan pientä kurssilaskua 1-2 viikon päähän)
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.