torstai 5. heinäkuuta 2012

Huipulla tuulee...

Pörssinousu ei ole vielä hyytynyt, vaikka edessä voi hyvinkin olla poukkoilua. Intian ja Kiinan pörssien divergenssisignaalit kertovat heikkoudesta. Esimerkiksi ennen maaliskuun pörssihuippua Intiassa esiintyi vastaava signaali kuukautta ennen. Tämän logiikan mukaan Euroopassakin tullaan vielä lähiviikkoina näkemään pörssilaskua.

Sitä ennen Euroopan ja erityisesti USAn pörssien on kuitenkin ilmoitettava vielä selkeämmin halustaan painua alaspäin. Tämä saattaa edellyttää RSI-divergenssisignaalin esiintymistä, mutta ei välttämättä - ja lopulta asia riippuu siitäkin mitä RSItä tarkoitetaan. Yahoon versio näyttää tuottaneen myyntisignaalin Saksassa ja Ranskassa viimepäivinä, mutta pörssit näyttävät ottavan noususta irti lähes kaiken mahdollisen ja nousu on jatkunut. USAssa signaalia ei ole vielä syntynyt (sama pätee myös VIXien suhteen USAssa ja Euroopassa), joten on mielenkiintoista nähdä miten pörssit keinottelevat itsensä tästä rytäkästä läpi. Hyvin varmalta kuitenkin näyttää, että muutaman päivän tai viimeistään muutaman viikon sisällä uusi laskurumba alkaa. Paljon riippuu siitä kuinka paljon pörssit poukkoilevat ennen laskuaan. Pidempiaikainen poukkoilu todennäköisesti tuottaa lisää RSI-myyntisignaaleja.

Yksi mielenkiintoinen mittari on myös McClellan oskillaattori, joka korkealle ampaistuaan usein kertoo pörssihuipusta. Juuri nyt oskillaattori on noussut yliostetuksi. Lukemat ovat paljon korkeampia kuin talvella nähdyn pörssinousun aikana, mikä kertoo myös pörssilaskun vaarasta.

Jonkin laukaisevan tekijän pörssilasku voi tietenkin tarvita tai ainakin jälkikäteen sille löydetään jokin muu syy kuin yksinkertaisesti se, että osakkeita ostetaan vähemmän mitä niitä myydään. Minusta "syyllä" ei ole merkitystä, eikä kukaan voi sitä tietää, sillä tämä edellyttäisi miljoonien sijoittajien haastattelua tai kyselytutkimusta ja tulosten analysointiin menisi monta vuotta. Teknisen analyysin näkökulmasta riittää, että tiedämme milloin kurssit todennäköisesti ovat lähellä huippua.

Mikäli tarkastelemme tulevaisuutta vielä pidemmälle on selvää, että jopa plussalle kohonnut MACD tulee loppukesän aikana tuottamaan divergenssisignaalin tai ainakin jää edellisiä pohjiaan ylemmäs. Mikäli käy päinvastoin on Euroopan rahaliitto varmasti jo palasina...
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.