torstai 16. elokuuta 2012

Analyysia puuduttavasta noususta

Pörssit ovat sahanneet päivä toisensa jälkeen paikoillaan ja moni on varmasti pohtinut mennäkö ylös vai alas? Kirjoitin viimeksi, että teknisen analyysin mukaan vähintään pieni nousu on vielä odotettavissa ja tänään se sitten lopulta alkoi. DAX on noussut uuteen huippuunsa 7002 pisteeseen ja USAn S&P500 1414 pisteeseen tuottaen uuden huipun. Tuntikohtaisten RSIen huiput ovat myös nousussa ja CCI(20) noussut korkealle, joten pörssinousu tuskin jää vielä tähän.

Tilanne on kuitenkin vaatinut tekniseltä analyysilta kaiken sen antaman tuen, sillä RSIn myyntisignaalin jälkeinen lasku osoittautui hyvin vähäiseksi. DAX tuotti myös tuntitasolla vielä uusia myyntisignaaleja, jotka kuitenkin tulkitsin harhaanjohtaviksi, sillä US dollar index on ollut viimepäivät laskussa. Vasta kun siinä nähdään selvä divergenssi ylöspäin on aihetta uskoa isompaan pörssilaskuun. RSI-signaalin tulkitseminen virheelliseksi oli myös strateginen valinta. Joskus strategian kannattaa antaa mennä tulkinnan ohi - ja näin on erityisesti silloin kuin tulkinta on epävarmaa. Miksi uskoa pörssilaskuun jos USAn pörssit tuottavat edelleen RSI konvergenssisignaaleja päivätasolla - eikä edes momemtum vihjaa laskuun?

Samanlainen tilanne nähtiin kesäkuun alussa kun silloin vihjaamani "kesänousu" alkoi. Kyseessä oli tuntitasolla RSI-ostosignaalin jälkeinen myyntisignaali, joka kuitenkin osoittautui virheelliseksi siinä mielessä, että pienen laskun jälkeen nousu jatkui tuottamatta uutta RSI-ostosignaalia. Tällainen kahden huipun nousu tuotti lopulta pidemmän ajan RSI-myyntisignaalin ja indeksit romahtivat prosentteja. Nyt kyse on jostain samanlaisesta, sillä tarvitsemme jonkinlaisen divergenssin myös päivätasolla lähteäksemme alas. Tämä voi näkyä indekseissä (kuten Intiassa ja Kiinassa on taas käynyt) ja McClellanissa tai NH-NL-kaavioissa. Pörssipohjat ja huiput ovat kuitenkin usein jyrkkää sahausta ylös ja alas, eikä milloinkaan voi olla täysin varma mikä pudotus osoittautuu pidemmäksi. Siksi suosin tuntikaaviota ja toimimista sen mukaan.

Myös Suomen OMXH25 on todennäköisesti tuottamassa RSI-divergenssimyyntisignaalia kunhan se nousee edellisen huippunsa yli. Kun mm. maailman keskeiset pörssit tekevät saman ja US dollar index tuottaa pitkäaikaisen ostosignaalin ollaan todennäköisesti huipulla monissa pörsseissä.

Myös kullan hinnan analyysista on saattanut saada vihiä pörssien suunnasta, sillä kullan hinta näyttää nykyään olevan suoraan verrannollinen indeksien kehitykseen. Tuntitasolla kullan hinta tuotti ostosignaalin eilen aamupäivällä ja se näyttää ennakoineen myös indeksien nousua. Myös VIXeistä on saanut osviittaa, sillä päiväkaaviossa CCIn 10 ja 20 päivän vertailu on tuottanut vain myyntihetkiä. Tämä siis vihjaa siihen suuntaan, että pörssit tulevat nousemaan päivän pari.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.