torstai 30. elokuuta 2012

Shorttaa Nokiaa (ja kaikkea muutakin)

Kauppalehti ennustaa, että lähiaikoina Nokian shorttaaminen voisi olla kannattava sijoitus. Tämä on helppo nähdä Nokian osakkeesta teknisen analyysin avulla, sillä RSI on noussut yli 75 pisteen. Seuraava nousu tuottaa siis lähes varmasti RSI-divergenssin päivätasolla, mikä merkitsee uuden laskuputken alkamista. Pohja siis ei ole piste vaan prosessi ja Nokian osake on prosessin testivaiheessa, jossa se tulee testaamaan pohjaansa uudestaan. Tämä on osakkeille ja indekseille tyypillistä. Shorttauksen vaihtoehtona on tietenkin vaikka BearNokia-sertifikaatit, joille saa kertoimia päälle. Ne tuottavat mukavasti Nokian osakekurssin laskiessa.

Pörssien yleistilanne on nähdäkseni hyvin samankaltainen kuin Nokian osakkeella. Tämänpäiväinen lasku on tuottanut tuntitasolla RSI-divergenssin ylöspäin, mutta päivätasolla CCIn ja RSIn arvot ovat laskeneet niin paljon, että päivätason myyntisignaalit saattavat yleistyä niissäkin indekseissä, joissa sitä ei ole vielä esiintynyt. Tämä merkitsisi pidemmän laskurupeaman alkamista, mutta kuten sanottu, sitä ennen ainakin joissakin pörsseissä saatetaan hyvinkin nähdä uusi huippu - eli se viimeinen. Esimerkiksi Saksan DAXin kohdalla ennustukseni on, että voimme vielä nähdä huipun 7150-7250 pisteessä.

Ajoituskin olisi mitä sopivin uudelle ja viimeiselle huipulle, sillä FEDin ja ECBn kokoukset lähipäivinä voivat hyvinkin tuoda markkinoille valheellista "positiivisuutta", mikä voidaan alhaisen volumen pörssimaailmassa helposti kääntää nousuvireeksi. Näin huippu olisi valmis ja uusi FEDin tai ECBn kokous toisikin myyntibuumin.

Tämä on kuitenkin ennustus, jota ei pidä sekoittaa siihen hetkeen kun RSI-myyntidivergenssi oikeasti muodostuu myös USAn pörsseihin. Kaikki merkit kuitenkin viittaavat siihen, ettei nousu jatku enää pitkään. Myös McClellan on tippunut alhaisiin lukemiin ja tehnyt uuden pohjan, eli USAn pörssistä virtaa jatkuvasti rahaa pois, mikä laskee hintoja(muutamaksi päiväksi tietenkin hinta voi nousta). Myös NH-NL-indikaattorit ovat laskeneet ja tuottaneet jo aikaisemmin divergenssejä. US Dollar Index on tänään noussut nopeasti, mikä kertoo myös pörssilaskun vaarasta. Päivätasolta siitä puuttuu kuitenkin vielä selkeä ostohetki RSIn ja CCIn näkökulmasta, joten "pörssinousua ennen romahdusta" odotellessa.


Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.