perjantai 6. maaliskuuta 2015

Huipun analyysia

Tällä viikolla DAX tuotti 5 tunnin tasolla ostosignaalin (CCI-vertailu) pienen laskun jälkeen ja indeksi nousi viikon loppua kohden. Päivätasolla tämä on kuitenkin tuottanut RSI-divergenssin, joten mikäli tämä divergenssi säilyy, ensi viikolla olemme todennäköisesti lähdössä pieneen laskuun tai tasoittumiseen. Mikäli käy hyvin, tämä voisi tuottaa uuden ostosignaalin viikkotasolla ja merkitä uutta nousua kohti kesää.

Tilanne vaikuttaa hieman erikoiselta, sillä maanantaina EKP on aloittamassa velkakirjaostonsa, mikä olisi selkeästi härkämäinen tekijä. Tekninen puoli vaikuttaa tällä hetkellä kuitenkin karhumaiselta ja tuleekin mieleen kysymys: toimiiko EKPn toimet Euroopassa samoin kuin FEDin toimet USAssa? Lopulta tämä jää nähtäväksi, mutta en näe nyt hyvää bull-ostopaikkaa. Ennemminkin toisinpäin! (vaikkakaan se ei ole vielä varmistunut).

Viikko- ja kuukausitasolla lyhyet liukuvat keskiarvot ovat usein toimineet hyvinä vastustasoina DAXissa. Tällä hetkellä viikkotason liukuvat keskiarvot ovat 11000 pisteen molemmin puolin (MA4 ja MA8) ja kuukausitasolla 10200 ja 11000 pisteen lähellä. Näiden pistelukemien läheltä voi siis lähiviikkoina löytyä teknisessä mielessä hyvä ostohetki. Päivätason ostosignaali voi ehkä ilmentyä 11000 ja viikkotason signaali 10000 pisteen kohdalla.

Tietenkin aina on mahdollista, että indeksi vain jatkaa nousuaan, mutta tämän todennäköisyys on tällä hetkellä pahasti pienentynyt. Selkeää merkkiä laskun alkamisesta ei kuitenkaan vieläkään ole tullut, joten tilanne on jatkunut samanlaisena jo muutaman viikon ajan. Tämä on hyvin tyypillistä ja usein voi joutua odottamaan kuukaudenkin huipun muodostumista ja sitä, että nopeasti kehittyvä ja hetkellinen ostosignaali ilmenee.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.