perjantai 27. maaliskuuta 2015

Jatkuuko lasku?

Tämä viikko on tuonut mukanaan laskua, jota olen jo vähän aikaa pitänyt todennäköisenä. DAX on ollut niin yliostettu, ettei nousuvaraa juuri enää ole löytynyt, mutta pienen tipahduksen jälkeen tilanne on tietenkin toinen. Kuinka pitkä tipahduksesta tulee ja mitä on syytä odottaa tulevalta viikolta?

Päivätasolla MACD Histogram tipahti tällä viikolla DAXissa miinukselle, mikä on tietenkin toiminut indeksin pienimuotoisen laskun yhtenä taustamerkkinä. Mikäli vanhat kuviot toistuvat tässäkin laskussa olisi järkevää odottaa ainakin tilannetta, jossa MACD histogram kääntyy positiiviseksi lähellä nollalinjaa päiväkaaviossa. Tämä edellyttää vielä indeksin laskua, mutta poukkoilu ylös ja alas tulee olemaan ilmeistä. Mikäli indeksi osuisi jossakin aikatasossa alempaan nousevaan bollingerin nauhaan saisi uusi nousu merkittävän edun.

Tällä hetkellä ei näy merkkejä, että indeksi olisi lähdössä ensi viikolla nousuun. Neljän tunnin kaavion CCI-vertailu tuotti kuvion joka voi jälleen osoittautua hetkelliseksi bear-ostohetkeksi, mutta indeksi saattaa nousta alkuviikosta laskevan vastustasonsa yläpuolellekin ja lähteä tästä nousuun. Jos näin käy saattaa syntyä uusi päivätason RSI-divergenssi alaspäin, mikä voisi jälleen toimia huipun merkkinä.

Mikäli lasku jatkuu voi hyvinkin seuraavina viikkoina syntyä herkullinen järjestelmäni mukainen ostohetki. Tämän viikon hintakehitys antaa siitä toivetta ja uskoisin, että yksi hyvä ostopaikka keväällä pitäisi vielä syntyä ennen kesän seuraavaa merkittävää ostohetkeä. Tekniset alkumerkit moisesta laskusta voivat olla jo nähtävissä. Viikkotason CCIn arvot laskivat tällä viikolla nopeasti.Tämä voi merkitä nopeaakin laskua, joka voi tipahtaa huomattavankin alas, mutta kuten kaikki tietävät ennustaminen on mahdotonta. Itse en ole kuitenkaan vielä vakuuttunut, että kaikki tästä laskusta olisi tällä viikolla nähty, vaikka selvästi osa on pitänyt DAXin 11600 pisteen tasoa hyvänä pohjana(MA200 tuntitasolla). Ensi viikko näyttää miten käy.

Tässä muutamia faktoja:

Päivätason 200 päivän keskiarvo: n. 10000 pistettä.
Päivätason 50 päivän keskiarvo: 11200 pistettä.
Kuukausitason MA8: 10200 pistettä.
Viikkotason bollingerin puoliväli: 10500 pistettä.

Mikään näistä ei näytä vielä erityisen todennäköiseltä. Tällä hetkellä DAX vaikuttaa liikkuvan trendilinjojen välissä loivasti laskevassa putkessa. Ensi viikko näyttää miten käy, mutta vielä kyseessä ei ole ainakaan oman järjestelmäni mukainen bull-ostohetki.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.