lauantai 21. maaliskuuta 2015

Oston paikat harvassa...

Tällä viikolla nähtiin jälleen DAXissa sama kuvio kuin edellisillä, vaikka teknisten indikaattorien mukaan ollaan hyvin yliostetussa tilassa. DAX tuotti CCI-vertailussa ostosignaalin neljän tunnin kaaviossa viikon puolivälissä ja indeksi nousi viikon loppua kohden. Nyt kuitenkin taustalla on niin korkeita lukemia RSI:ssä etten ihmettelisi jos vaikka indeksi kääntyisi pieneen laskuun kohti 11500 tai 11000 pistettä. Hyvät bull-ostotilanteet, jonka jälkeen noustaan suurella todennäköisyydellä merkittävästi korkeammalle ovat siis olemattomat, mutta tämä ei tietenkään tarkoita etteikö DAX voisi jatkaa nousuaan. DAX voi nousta vielä ensi viikolla uuteen huippuun ja tuottaa lopulta merkittävän päivätason RSI-divergenssin alaspäin tai sitten se voi lähteä laskuun näistäkin lukemista, kuten monta kertaa ennenkin kun RSI on noussut yli 80 pisteen. Päivätasolla RSI on tuottanut uuden alemman pohjan ja rikkonut joitakin trendilinjoja, mikä on lisääntyneen heikkouden merkki indeksissä. Lisäksi tämän viikon nousua johtanut tuntitason RSI-divergenssi on hyvin lyhyttä laatua ja siltä voi loppua teho jo ensi viikolla. Todennäköisyys indeksin laskulle on siis suurentunut, mutta selvää merkkiä sen alkamisesta ei vielä ole olemassa (edes MACD Histogram ei ole vielä negatiivinen päivätasolla). Aina on tietenkin mahdollista, että indeksi vain nousee, mutta todennäköisyys sille on vielä vähäisempi kuin viime viikolla.

Suomessa monet merkittävät osakkeet ovat tuottaneet päivätason RSI-divergenssejä ja jos pitää mielessä, että yksittäisten osakkeiden kohdalla nämä merkit ovat luotettavampia kuin indeksin kohdalla, voi tämä tukea sitä että hengähdystauko kurssirallissa on tulossa. Tällaisia osakkeita ovat esimerkiksi Nordea, Sampo, Cargotec ja Orava. Kovin montaa en ole tsekannut...

Uutta bull-ostopaikkaa siis odotellessa. Uskoisin, että kevään aikana sellainen jossain vaiheessa ilmenee ja tämä voisi viedä DAXin kohti 13000 pistettä. Jotkut povaavat DAXille pitkällä muutaman vuoden tähtäimellä jopa 15000 pistettä.

Tässä muuten yksi mielenkiintoinen sivu: www.netdania.com

Tässä myös ihan ok juttu sertifikaateista, vaikka olennaisin jääkin siitä pois.


Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.