torstai 18. kesäkuuta 2015

Erikoista kesämeininkiä

Itse olen tottunut siihen, että kesät ovat nimenomaan päivätreidauksen kultaista aikaa, mutta nyt tilanne on ollut selkeästi fundamenttien puolella, kun mitään ei tapahdu ennen Kreikka-asioiden selviämistä. Tämä voi kertoa myös siitä, että mitään ei tapahdu ennen kuin USA:n indekseistä on saatu löysät pois Fedin koronnoston vuoksi. Tämä tarkoittaa tietenkin laskua myös Euroopassa elokuussa tms.

Tekninen analyysi ei kuitenkin ole turhaa tällaisenakaan aikana. DAX on tuottanut päivätason RSI-linjan, mikä on ollut viime vuosina todella harvinaista. Tämä voisi nostaa indeksejä, mutta ennen jonkinlaista positiivista Kreikkauutista tuskin tapahtuu mitään.Tämä tapahtuma näkyisi kuitenkin teknisen analyysin puolella, kun esimerkiksi MACD Histogram nousisi positiiviseksi päivätasolla. Näin ei ole kuitenkaan vielä käynyt, eikä mitään selkeitä merkkejä pörssinoususta vielä ole. DAX on kuitenkin löytänyt tukitason 10800 pisteen tasosta, mutta mitään takeita tämänkään pysymisestä ei ole. 

Mistään korkean todennäköisyyden kaupankäyntimahdollisuuksista ei voi tällä hetkellä puhua, sillä fundamentit näyttävät yhdessä kesän kanssa tekevän markkinatilanteesta erikoisen. Pitää vain odotella seuraavaa tilaisuutta. Se voi tietenkin olla nopeastikin näköpiirissä, mikäli Kreikkasopu nostaa kursseja. Tämä voisi hyvinkin aikaansaada kesärallin ylöspäin, mutta sen aika on aikaisintaan ensi viikolla juhannuksen jälkeen.

Tein jälleen pientä tutkimusta DAXista ja ei voi muuta kuin todeta, että merkittävimmät nousut ovat vuosi toisensa jälkeen alkaneet useimmiten elo-, syys- tai lokakuussa. Poikkeuksiakin on ollut joskus heinäkuussa ja yllättävän usein myös maaliskuussa. Nämä ovat siis useimmiten olleet niitä kuukausia kun hinnat ovat olleet pohjalla ja on kannattanut tehdä useamman viikon/kuukauden mittainen sijoitus. Mikä kuukausi tämä sitten on tänä vuonna? Uskoisin, että indeksit laskevat Fedin koronnostoa kohti ja lähtevät tämän jälkeen nousuun. Tämä on tietenkin vain arvaus, mutta lopulta tilanteen näkee teknisestä analyysista kun se kohdalle sattuu.

Hyvää juhannusta!
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.