perjantai 26. kesäkuuta 2015

Pörssiromahduksen piirteitä

USA:n SP500:n tilanne on ollut mielenkiintoinen teknisessä mielessä jo muutaman kuukauden ajan. Viikkokaavioon on syntynyt selkeä laskeva RSI-linja ja mikä vielä merkittävämpää, RSI on pysynyt tämän linjan alapuolella pitkään. Toisin sanottuna indeksin hinta ei siis ole enää momentumin laskiessa pystynyt nousemaan. Usein uutta momentumia on löytynyt nopeasti, mutta viikkojen momentumin lasku vaikuttaa huolestuttavalta. Myös MACDin histogrammit ovat laskeneet negatiivisiksi kuukausitasolla, mikä on usein edeltänyt pörssilaskuja. Tämä saattaa hyvinkin olla merkki pörssiromahduksen odottelusta USA:ssa lähikuukausina. Perinteisesti USA:n tilanne on heijastunut muuallekin, mutta nähtäväksi jää miten käy tällä kertaa.

Saksan DAX on myös erikoisessa tilanteessa, eikä heijastele teknisessä mielessä suuria pörssinousun mahdollisuuksia. Viime viikolla kirjoitin päivätason RSI-linjasta, joka voisi nostaa kursseja ja näin kävikin jo, mutta linja on niin jyrkkä, ettei nousu todennäköisesti kestä pitkään - vain muutaman viikon. Näin ollen mitään pidempää nousua ei ole tiedossa. MACD on myös edelleen pakkasella päiväkaaviossa muiden indikaattorien kanssa, joten pieni lasku alaspäin voisi horjahduttaa indeksin laskuun. Tuntikaavioissa DAXin indikaattorit ovat plussalla, mutta RSI-linjan vuoksi on odotettavissa (=todennäköistä), ettei tämä jatku pitkään.

Kun kaksi edellä mainitsemaani seikkaa summaa yhteen tulee mieleen vain, että pörssilaskun todennäköisyys loppukesän aikana on suuri. En usko, että edes Kreikka-sopu muuttaa tilannetta, sillä se voi olla jo teknisessä mielessä kursseihin pelattu. Kyse on nyt ensisijaisesti Fedistä.

Vielä juttua muutamasta osakkeesta. Sinkko väitti ostaneensa Fortumia kesän alennusmyynnissä. Teknisessä mielessä Fortumin kurssin lasku saattaa vielä jatkua, sillä sieltäkin on löydettävissä laskeva RSI-linja, joka ei ole vielä saavuttanut 50 pisteen tasoa. Laskun ei siis tässä mielessä voi katsoa vielä päättyneen. Sampo puolestaan on tuottanut nousevan RSI-linjan, joka saattaa nostaa hintaa ainakin muutaman viikon. Teknisessä mielessä mielenkiintoisena osakkeensa pidän Commerzbankia. Yhtiön kurssi oli 240 euroa taannoisina vuosina, mutta on nyt laskenut 12 euroon. Nyt lopultakin hinta on noussut kahdensadan viikon keskiarvon yläpuolelle ja hinta on törmännyt nousevaan bolllingeriin viikkotasolla. Myös CCIt ovat nousseet positiivisiksi viikkotasolla, mutta kuukausiMACD on edelleen negatiivinen.

Investing.comin automaattinen tekninen suositus antaa DAXille päivätason suosituksen neutraali+myy.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.