maanantai 6. heinäkuuta 2015

Lähdetäänkö luisuun...

Kreikka-äänestys on ohi ja pörssien reaktio tuntuu aika maltilliselta. Osakkeiden hinnan kannalta ylös tai alas-suuntien lisäksi on olemassa myös aika-akseli. Tällä kertaa aika-akseli saattaakin olla se mikä pettää, vaikkei ensireaktio äänestykseen näytäkään olleen merkittävä.

Viikkokaaviossa DAX on aikaisempina viikkoina törmännyt nousevaan bollingerin nauhaan, mikä usein merkitsee nousua. Nyt nousu on kuitenkin jäänyt tapahtumatta ja viikkotason bollinger on kääntynyt laskuun. Tämä merkitsee, että lasku kohti 10000 pistettä tulee todennäköisemmäksi, mutta ei tietenkään pomminvarmaksi. Toinen merkittävä tekijä viikkokaaviossa on CCI30:n lasku negatiiviseksi. Mikäli indeksi ei tällä viikolla lähde merkittävään nousuun olemme selvästi pidemmässä laskussa kuin vain normaalissa bull-marketin korjausliikkeessä. Tämä voisi hyvinkin merkitä laskua 10000 pisteeseen. Samalla se tekee myös bear-market skenaarion mahdolliseksi, sillä kun CCI30 tippuu negatiiviseksi viikkotasolla, se voi jäädä sinne pidemmäksikin aikaa - ja lasku jatkuu niin kauan kuin näin on.

USA:n SP500:ssa tilanne on hyvin samankaltainen bollingerin suhteen viikkokaaviossa. Tästä indeksistä kirjoitin muutama viikko sitten ja totesin, että laskun todennäköisyys on suuri. Indeksi onkin laskenut uusiin lähipäivien pohjiin. Päivätasolla on syntynyt kutienkin nouseva RSI-divergenssi, mikä saattaa hidastaa laskua tai olla jopa uuden käänteen merkki ylöspäin. Tässä voi siis todeta saman kuin edellisessäkin kappaleessa. Mikäli indeksi ei lähde merkittävään nousuun tällä viikolla on lisälaskun todennäköisyys suuri.

Investing.comin automaattinen tekninen analyysi on päivätasolla ollut "Sell" Saksan DAXille ja tässä kohdassa se on siis antanut oikeaan osuvan viitteen. Edelleen sen analyysi on Strong Sell. Analyysi löytyy ko. nettisivulta.

Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.