sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Karhumaista odottelua..

Tämä viikko ei muuttanut mitään pörsseissä. Kaikki merkittävät tekniset indikaattorit ovat päivä ja viikkotasoilla negatiivisina ja vain aika näyttää mihin ollaan lopulta menossa. Monet mittarit ovat kuitenkin vielä niin paljon negatiivisena, että on vaikea nähdä mitään pidempiaikaisen nousun alkamista.

CCI30 on viikkotasolla SP500ssa -237 ja DAXissa -178, joten vielä on matkaa nousuun. Ainoa selkeä RSI-divergenssi on nähtävissä SP500ssa viikkotasolla ja se viittaa edelleen laskun jatkumiseen. Myös päivätasolla ollaan indikaattoreissa miinuksella. Ne ikäänkuin karttavat nollarajaa ja ovat pitäneet siihen pientä hajurakoa koko viikon. DAX törmäsi tuntitasolla 200 tunnin keskiarvoon mikä on tyypillistä laskupörsseissä. 15 minuutin tasolta löytyy RSI-divergenssejä DAXista, mutta niitä löytyy molempiin suuntiin ja molemmat ovat päättymässä, joten apua niistä ei ole. Jonkinlainen nouseva trendikanava on myös nähtävissä päiväkohtaisten pohjien ja huippujen kautta ja tämän vuoksi lasku alle 10100 pisteen saattaa merkitä laskun alkamista kohti 9000 pistettä. Toisaalta tukitaso voi löytyä mistä vain. Tuntitason RSI-divergenssi voisi kuitenkin hyvinkin vaatia laskua.

Mahdollista pörssipohjaa voi vain arvailla, mutta mitään teknisiä merkkejä sille ei ole havaittavissa. Pientä nousua olemme nähneet tällä viikolla ja sen seurauksena MACDin histogram on kääntynyt positiiviseksi. MACD on kuitenkin edelleen negatiivinen, joten pörssinousun jatkumisen todennäköisyys ei ole kovin korkea teknisessä mielessä. Periaatteessa on mahdollista, että nousu jatkuu suoraviivaisena ylöspäin, mutta kuten viime syksynäkin, en julista pörssinousua ennen kuin se näkyy selkeäsi teknisellä puolella. Viime syksynä tämä johti tietenkin siihen, etten antanut suurta arvoa puheille pörssipohjasta, vaikka se sellainen jälkikäteen katsottuna olikin. En kuitenkaan muuta periaatettani. Kevään nousu näkyi kuitenkin jo aivan tarpeeksi hyvissä ajoin teknisellä puolella (tammikuun alkuviikko).

Vielä voi siis tapahtua mitä vain. DAX saattaa nousta 11000 pisteeseen ja muodostaa siellä ehkä selkeän merkin lisälaskusta tai noususta tai sitten menemme kohti 9000 pistettä ja DAX muodostaa siellä vähintään keskipitkän ajan merkin noususta. Tämä voisi sitten noustessaan törmätä vaikka laskevaan bollingeriin viikkotasolla ja taas alas jos olemme bearmarketissa. Jos pitää veikata miten käy olen enemmän lisälaskun kannalla niiden muutamien selkeiden merkkien vuoksi mitä nyt on havaittavissa. Ehkä FED kuitenkin ratkaisee kaiken.. Kaikkein pelottavin merkki pörssiromahduksesta on edelleen VIXin CCI30 kuukausitasolla. Se on siis noussut noin 350 pisteeseen, eikä pörssinousu ala ennen kuin se on laskenut alle sadan, joten VIXin noustessa SP500 ja sen mukana ehkä koko muukin maailma tulee laskemaan. VIXin kohdalla myös kuukausitason MACD on noussut positiiviseksi ensimmäisen kerran sitten vuoden 2011. CCI30 on kuitenkin selkeästi korkeammalla, joten nousu ei välttämättä ala yhtä nopeasti.

Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.