lauantai 31. lokakuuta 2015

Jatkuuko nousu? osa 4

Nyt on päästy jo neljänteen kirjoitukseen tästä aiheesta. Vasta kun nousun jatkuminen on lähes varmaa, on syytä alkaa otsikoida tekstejä uudella tavalla.

Oma kriteerini bullmarketille on cci30:n nouseminen positiiviseksi viikkotasolla tai cci10:n laskeminen selvästi cci30:tä nopeammin jopa sen alle viikkotasolla. Näitä ei ole vielä daxissa nähty, vaan olemme ehkä jopa cci-vertailun mukaisessa viikkotason  bear-ostohetkessä. Nykyinen tilanne voi osoittautua vielä vain yhdeksi bearmarketin nopeaksi nousuksi joka romahtaa entistä alemmas.

Tämän viikon kehitys osoitti että daxilla on vastustaso 10800 pisteen yläpuolella. Tipahdus 10400 tai jopa alle voisi tuottaa cci-vertailussa viikkotasolla bull-ostosignaalin. Jos tätä vielä tsemppaisi tuntitason rsi divergenssi olisi nousu hyvin todennäköinen. Nousun jatkuminen suoraan nykyisistäkin lukemista on mahdollista. Tuntitasoilla indikaattorit ovat plussalla, joten vastustason rikkoutuminen alkuviikosta voisi hyvin nostaa daxia 200 päivän keskiarvolle 11000 pisteeseen tai vähän sen yli.

Viikkotason cci-vertailun vuoksi en kuitenkaan vielä julista pörssilaskun vaaraa ohitetuksi. Kun lopulta indeksit aloittavat terveen nousun, saamme useita herkullisia keskipitkän aikavälin sijoituspaikkoja,  joiden todennäköisyys on korkeaa luokkaa. Niitä kannattaa odottaa. Mikäli olemme bearmarketissa, käy lopulta samoin..

Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.