lauantai 21. marraskuuta 2015

Lisää nousun merkkejä!

Viikko vaikutti rauhalliselta, eikä indeksit liikkuneet paljon, mutta sitäkin merkittävämpiä tapahtumia tapahtui teknisellä puolella. Saksan DAX indeksin kohdalla CCI30 nousi positiiviseksi, mitä pidän jo todennäköisenä merkkinä pörssikurssien paluusta nousutrendiin. Samalla DAX nousi myös 200 päivän keskiarvonsa yläpuolelle, joten kaikki mahdollisuudet on olemassa nousulle. EKP voi tätä tulevina viikkoina vahvistaa.

Tilanne ei tietenkään vielä näytä normaalilta nousumarkkinalta, sillä MACD on viikkotasolla negatiivinen ja vaikka se on päivätasolla positiivinen, se on kääntynyt päiväkaaviossa alaspäin ja Histogramkin on negatiivinen. Tämä ei välttämättä tarkoita laskua, mutta antaa siihen mahdollisuuden. 

Tuntitasolla ja päivätasollakin DAX selätti laskuun viittaavia RSI-signaaleja tällä viikolla, mikä on tyypillistä nousuissa. Momentumin kasvu siis voitti. Taustalla on nousevat RSI-linjat, jotka saaattavat hyvinkin johdattaa nousua useita viikkoja. Toisaalta nyt DAXin on noustava, jottei synny uutta päivätason RSI-divergenssiä alaspäin.

Tässä tilanteessa pidemmän ajan analyysi on myös mielenkiintoista. SP500 ja DAXin kohdalla kuukausitason indikaattorit ovat edelleen positiivisia. SP500ssa on havaittavissa kaksi laskevaa RSI-signaalia. Toisessa linja on edelleen niin korkealla, ettei laskusta ole vaaraa, mutta toisen linja kohtaa 60 pisteen tason keväällä. Tämä voisi tarkoittaa jonkinlaista pörssiheiluntaa jällleen. Heilunta päättyisi kun linja kohtaisi 50 pisteen tason eli n. vuoden päästä. Tämä on kuitenkin pitkälti spekulaatiota, sillä RSI-linjat eivät ole kovin varmoja teknisen analyysin tapoja, mutta kertovat kuitenkin markkinoiden tunnelmasta. Voi sanoa, että pidemmän ajan kaavioissa momentumia markkinoilta vielä löytyy ja viikkotason kaaviosta voi päätellä, että se voi olla jopa kasvussa.  
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.