sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Joulukiireen analyysit

Monet pelkäävät Christmas Rallyn jäävän tulematta tai ainakin jäävän vaimeaksi ja monilla on varmastikin mielessä myös tammikuuilmiö - mahtaako se tällä kertaa tulla ja tuoda mukanaan mukavia tuottoja? Tilastollisesti nämä ovat yleisiä ilmiöitä, mutta se kerta kun ne jäävät tulematta voi olla milloin vain. Ainoastaan tekninen analyysi voi antaa jotain osviittaa siitä mikä tilanne on nyt. Sekään ei kuitenkaan aina pysty kertomaan mikä se on huomenna, mutta joskus voi tehdä hyvän valistuneen arvauksen.

Pretsel Logics -blogi on ollut viimepäivinä Elliotin aaltoteoriansa kanssa ongelmissa. Nähdäkseni syynä on sama ongelma kuin monessa muussakin teknisessä analyysissa: liiallinen luottamus analyysin ennustusmahdollisuuksiin sen sijaan, että annettaisiin analyysin kertoa tästä hetkestä. Mitä hyötyä siitä sitten on? Kun tiedämme mikä tilanne on tällä hetkellä, voimme tietenkin elää sen mukaan ja seurata sitten kuinka kauan tilanne näyttää pysyvän samanlaisena.

Mikä tilanne on nyt? Pitkäaikaisen sijoittajan näkökulmasta tilanne ei ole hyvä, enkä lainkaan ihmettelisi jos nyt tehtävä sijoitus tuottaisi jatkossa tappiota. Tämä johtuu siitä, että kuukausi ja viikkotasolla indikaattorit ovat pakkasella, Emme ole siis edes pidemmän ajan nousussa indikaattorien mukaan. Tässä tulee tietenkin huomata, että nousu voi tietenkin aina alkaa juuri tästä hetkestä - se ei ole poissuljettua, mutta yleensä on parempi lähteä mukaan mahdollisimman hyvin varmistettuun pitkään nousuun kuin arvailla missä pohja on.

Lyhyemmällä tähtäimellä saimme viikon aikana ensin pientä nousua, joka oli haistettavissa kun momentum saavutti pohjansa RSI-analyysissa viikon alkupuolella. Mikäli nyt lähdemme nousuun indeksien pitäisi löytää tukitaso mieluusti edellisen pohjan yläpuolelta. Tämä on vielä mahdollista sekä SP500:ssa että DAXissa. SP500:ssa on viiden tunnin tasolla RSI-divergenssi, joka voisi tuoda meille pitkän nousun (useampi viikko). Mikäli siis alkuviikko on nousujohteinen, toivoa noususta on olemassa. DAXissa on tuntitason divergenssi, joka voi viedä ylöspäin. USA:n imussa voitaisiin ehkä lähteä nousuun alkuviikosta. Kaikki riippuu nyt siis siitä, lähteekö jenkkilä nousuun viikon alkupuolella. Mikäli viiden tunnin tason RSI-divergenssi ylöspäin osoittautuu suutariksi, ensi viikolla on laskuralli todennäköinen.

Lyhyt tähtäin vaikuttaa tietenkin pidempään. Jos siis lähdemme nyt nousuun, mikä on mahdollista, muutamassa viikossa myös viikon indikaattorit päätyvät plussalle. Mikäli emme nyt lähde nousuun, ne kääntyvät kohtalokkaasti miinukselle, mikä kertoo mahdollisuudesta, että romahdamme reippaasti alaspäin. Tästä laskusta voi tulla pitkä, sillä SP500:sta löytyy pitkä alaspäin vievä RSI-divergenssi, joka on vasta aloittamassa laskuaan, eli laskeva trendilinja on pian tulossa 60 pisteen tasolle. Ja vielä: jos lähdemme nyt nousuun voi se olla merkki, että olemme bull-marketissa! Viikon alun tilannetta jenkkilässä kannattaa siis seurata.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.