perjantai 20. toukokuuta 2016

Bull vai bear?

Tämä viikko on ollut erittäin mielenkiintoinen osakemarkkinoilla. Viime viikonvaihteen analyysini mukaan indeksien (DAX) olisi pitänyt laskea selvästi, mutta vielä emme ole selkeää laskua nähneet. DAX on muodostanut vahvan tukitason 9800 pisteen tasolle juuri edellisen pohjan yläpuolelle, vaikka momentum on ollut laskussa. Tämä voi kertoa vahvasta tukitasosta. Mikäli vielä tuntitason laskeva RSI-linja rikkoutuu ylöspäin kasvaa nousun mahdollisuus. Samalla DAX on nousevan trendikanavansa alalaidalla, joten mikäli tästä nyt lähdetään nousuun, olemme trendissä ylöspäin. Tähtäimessä voisi olla yläpuolella oleva gappi 10700 pisteen tasolla ja miksei ylemmäskin. Saapa nähdä miten ensi viikolla käy.

USAn SP500 on viikkotasolla mielenkiintoisessa tilanteessa kun CCI-vertailu on tuottanut bull-ostohetken mahdollistavan tilanteen. Edellisestä on jo aikaa reippaasti, sillä se on tammikuulta 2015. Mikäli näemme ensi viikolla nousua, saattaa kyseessä olla merkittävä nousu, joka karistaa pörssilaskun jaloistaan. Kesän aikana CCI-signaali saattaisi sitten syntyä DAXiinkin. Se olisi juhlan paikka, eikä pelkät Nokia-kahvit riittäisi!

Aina kannattaa pitää mielessä myös karhumainen tilanne. Erityisesti mikäli DAX laskee alle 9700 pisteen, näkisin että lasku jopa 9000 pisteen tasolle voi tulla kyseeseen. Tällä hetkellä olen kuitenkin härkämäisellä kannalla, mutta voihan vaikka perjantain-ilta muttaa vielä asetelmia..


Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.