perjantai 27. toukokuuta 2016

Kauhistuttavat TPJ:t

Arvopaperi-lehti on kunnostautunut viimepäivinä manaamaan pörssiromahdusta (1,2,3,4), mutta onko sellainen tulossa? Tässä artikkelissa he toteavat, että vuosi sitten pankit kehottivat sijoittamaan eurooppalaisiin osakkeisiin, mutta ovat nyt kääntäneet kelkkansa ja uskovat kurssien romahtavan. Vuosi sitten olin itse jo skeptinen pörssinousun suhteen(kuukausitason MACD tippui!), enkä ole pankkien tai muidenkaan kehotuksia uskonut. Enkä usko heidän tuomionpäiväjulistustaan nytkään. Uskon vain kaavioita ja niiden tulkinnan tuottamaa todennäköisyyttä. 

Tuomiopäivänjulistajien (TPJ) iloksi on todettava, että SP500ssa on selkeä päivätason RSI-linja alaspäin, joten mikäli tämä linja pitää, romahdusta on odotettavissa. Tarkemmin laskettuna romahdus tulee jatkumaan syyskuun lopulle. TPJ:den ongelma onkin se, että heillä on tarjota vain paniikkia, kun taas tekninen analyysi pystyy määrittämään tapahtumia edes jonkinasteisella varmuudella. Tässäkin pitää muistaa, ettei tietenkään ole varmaa, että pörssilasku tulee ja että se jatkuu syyskuun loppuun, mutta mikäli näin ei käy, huomaamme sen jo paljon aikaisemmin kuin syyskuussa, sillä analyysin todennäköisyys laskee, Mutta tämä on vasta tulevien viikkojen aihe. Nyt annan kurssilaskulle yksin RSIn vuoksi 70 prosentin mahdollisuuden. 

DAXin puolen tunnin kaaviossa näkyvä nouseva RSI-linja koluttiin tänään loppuun, joten indeksin nousun todennäköisyys laskee ensi viikolla ainakin hetkeksi. 10100 pisteen tasolla on gappi joten se saattaa toimia tukitasona, mikäli indeksi jatkaa nousuaan uuden lyhyen ajan RSI-linjan avulla. Saa nähdä syntyykö tällainen ensi viikolla vai syntyykö jotain muuta kuten linja alas tai vielä uutta suoraa jatkoa nousulle (tämäkin on hyvin mahdollista kun USAssa on maanantaina pörssit kiinni).

Kullan hinnan kohdalla on syntynyt 5 tunnin tasolla RSI-linja ylöspäin, joten kullan hinnan nousukaan ei ole täysin poissuljettua. 

Kaikkien TPJden harmiksi pitää todeta, että indekseissä on nähtävissä selkeitä härkämäisiä signaaleja. Tämä laskee todennäköisyyttä tällä hetkellä tuosta 70 prosentista. SP500n ja DAXin kohdalla CCI30 on jälleen noussut positiiviseksi. Se teki näin viimeksi vain muutama viikko sitten DAXin kohdalla. Pitkä negatiivinen aikakausi saattaa siis olla päättymässä. Ja DAX on jälleen noussut 200 päivän keskiarvonsa yli. Lisäksi SP500 on tuottanut CCI-vertailun ostotilanteen jo viime viikolla ja indeksi on sinnitellyt mukavasti. Ensi viikko kertookin paljon. Pystyvätkö indeksit nousemaan ja pystyykö SP500 rikkomaan vaarallisen laskevan RSI-linjansa. Sen näemme ensi jaksossa..  
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.