lauantai 14. toukokuuta 2016

Toukokuu jatkuu..

Viikko meni jälleen merkeissä, jotka näyttivät todennäköisiltä viime viikon päätteksi osakeindekseissä (esim. DAX). Alkuviikosta saatiin pientä nousua, kuten edelliselläkin viikolla, mutta sen jälkeen lähdettiin sitten alaspäin.

Ensi viikko ei näillänäkymin toista enää tätä kaavaa, vaan tuntitason RSI-linja DAXissa näyttää selkeästi alaspäin koko viikon ajaksi. Mikäli tämä laskeva momentum-linja siis pitää (ja usein ne pitävät) tulemme näkemään suoraviivaisen laskuviikon. DAXissa on 9000 pisteen tasolla gappi eli rako, joka voisi hyvin täyttyä tässä laskussa. Menisimme alaspäin siis noin kymmenen prosenttia.

Miten kehitys jatkuisi sitten ensi viikon jälkeen?  DAXista löytyy myös toinen pidempiaikaisempi RSI-linja tuntitasolta, joka voi suunnata laskua alas vielä pidemmälle toukokuulle. Pidemmän ajan kaavioissa aina kuukausitasokin mukaanluettuna indikaattorit ovat jälleen pakkasella, joten laskua edellisten pohjien alapuolelle ei voi sulkea pois. Erityisen vaaralliselta näyttävät indikaattorit kuukausitasolla, jos ne nyt jatkavat uudestaan laskuaan, kun ovat jo pakkasella.

SP500ssa on selkeä nouseva viikkotason RSI-linja. Indeksi voi laskea paljonkin ilman, että tämä linja rikkoutuu, joten kaikesta mahdollisesti toteutuvasta laskusta huolimatta saatamme kesällä tai syksyllä saada härkämäisen ostotilanteen. Tätä ei kuitenkaan vielä kannata käsitellä sen enempää. Nasdaq100ssa viikkotason RSI-linja laskisi kursseja vielä vähintään syksyyn asti.

Kullan hinta pysyi tällä viikolla tukitasojen ja nousevan trendikanavan mukaisessa nousussa, vaikka mitään suurempaa nousua ei nähty. Ensi viikko on mielenkiintoinen - josko päästäisiin jo todelliseen nousuun. Tekniset seikat sen ainakin mahdollistavat.

Aina voi pohtia myös epätodennäköisempää vaihtoehtoa eli tässä tapauksessa kurssien nousua. Mikäli laskevat RSI-linjat rikkoutuvat ja DAX nousee yli 10100 pisteen, näkisin että laskun todennäköisyys toukokuussa vähenee merkittävästi.


Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.