tiistai 14. kesäkuuta 2016

Brexit-kyselyjen pyörteissä

Tänään huomiota herätti neljä Brexit-kyselyä, jossa eron kannattajien määrä ylitti selvästi sen vastustajien määrän. Tämän tuloksen perusteella Iso-Britannia on siis lähtemässä EU:sta. Mikäli tällainen äänestystulos oikeasti saataisiin markkinaturbulenssi olisi todennäköisesti melkoista.

Teknisen analyysin menetelemät on valittava tilanteen mukaan. Brexit-äänestys tuottaa epävarmuutta, mikä tekee nykyisessä tilanteessa RSI-divergenssianalyysista harhaanjohtavaa, sillä markkinat ovat muuttuneet hetkellisesti. Todennäköisesti osa markkinapelaajista on poissa, mikä vaikuttaa myös tekniseen analyysiin erityisesti Euroopan pörsseissä. RSI-divergenssien sijaan voikin tässä tilanteessa seurata yksinkertaisesti vain RSI:n lukuarvoa(ja sen liukuvaa keskiarvoa), joka on painunut DAXissa tuntitasolla sen verran alas etten näe lähipäivinä suurta nousun mahdollisuutta. DAX on myös tippunut lyhytaikaisen laskevan trendikanavansa alapuolelle, mikä on heikkouden merkki. Lisäksi DAX on viime aikoina poukkoillut laskevan pidemmän ajan trendikanavansa yläosassa, joten lasku sen alaosaan voisi olla luonnollista. Näin ollen tipahdus voisi ulottua aina 8000 pisteen tasolle. Vaihteluväli on tällä hetkellä n. 10600-8100 pistettä.

Tilanteen seuraamiseen voi käyttää myös 200 ja 50 aikayksikön liukuvia keskiarvoja. Viikon alun lasku on tiputtanut 50 tunnin keskiarvon 200 tunnin keskiarvon alapuolelle, joten tässä mielessä muutamien viikkojen trendi on alaspäin. Päivätasolla DAX on jälleen tippunut 200 päivän keskiarvon alapuolelle juuri kun 50 päivän keskiarvo olisi ollut nousemassa sen yli. Tämä voidaan nähdä jo toisena kertana kun indeksi yrittää päästä härkätunnelmaan, siinä epäonnistuen. Viikkotasolla indikaattorit ovat edelleen pakkasella joten varovainen on syytä olla.

SP500ssa on nähtävissä RSI-divergenssisignaaleja, mutta nykyisessä tilanteessa ne ovat epävarmoja. Tuntitason signaali näyttäisi laskua viikon lopulle, mutta viidentunnin tason signaali jopa muutamien kuukausien mittaista laskua. CCI-analyysin mukaan SP500 voi kuitenkin olla jopa härkämarkkinassa, jossa seuraava lasku saattaisi tuottaa perusmenetelmäni mukaisen ostotilanteen. Tämän realisoituminen edellyttäisi varmaankin Brexit-äänetyksessä EU-myönteisten voittoa. mikä saattaa sittenkin olla mahdollista, mikäli britit pelästyisivät viime hetken kyselytuloksia.

DAXissa CCIt ovat viikkotasolla miinuksella, mutta CCI10 on selvästi CCI30n enemmän pakkasella, joten nykyinen tilanne voisi kääntyä siinäkin härkämäiseksi kesän aikana.

Osakkeita (3.6.2016)

Tällä hetkellä Suomen OMXH25:n osakkeista YIT, Outotec, Stora Enso, Konecranes, Telia, Nordea ja Outokumpu ovat tuottaneet viikko- tai kuukausitasolla RSI-signaalin ylöspäin. Tämä tarkoittaa sitä, että nämä osakkeet nousevat tulevien muutaman vuoden aikana todenäköisemmin kuin muut OMXH25:n osakkeet. Muutkin saattavat myöhemmin tuottaa merkittävän RSI-divergenssin, Toisaalta monet mainituista osakkeista ovat nyt nouseet sen verran, että ne voivat tippuakin ja olla edelleen pidemmässä trendissä ylös. Mikäli haluaa yhdistää teknistä analyysia fundamentteihin katsoisin itse näistä kesällä ja syksyllä parhaat ostokandidaadit osaksi salkkua.

Pietrovskin parannellun menetelmän (Current Ratio suurempi kuin aikaisemmin, Osakkeiden osto-ohjelma, positiivinen tulos) mukaisia ostokandidaatteja olisi Helsingin pörssissä esimerkiksi Nokia ja Teleste. Nokia ei kuitenkaan ole vielä päässyt eroon laskuputkestaan teknisessä mielessä ja Teleste on tuottanut RSI-signaalin alaspäin viikkotasolla, mikä suurentaa riskiä. Toisaalta momentum on vielä Telesten kohdalla niin korkealla, etten ihmettelisi vaikka osakkeen arvo vielä nousisi uusiin huippuihn vuoden sisällä..
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.