perjantai 17. kesäkuuta 2016

Kannattaako Brexitiä edes ajatella?

Merkitseekö Britannian kansanäänestys sittenkään paljoakaan? Mikäli tulevassa äänestyksessä tulisi ei-EU:lle tulos, Britannian eroaminen veisi vähintään kuitenkin kaksi vuotta, joten mitään nopeaa vaikutusta ei tuloksella olisi. Tietenkin voidaan ajatella, että tuleva ero jo vaikuttaisi investointeihin yms. joten taloudessa alkaisi jonkinlainen käymisvaihe. Vaikuttaa kuitenkin siltä, etteivät sijoittajat usko EU-eroon, vaikka gallupit sellaista povaavatkin. Eivätkä näytä vedonvälittäjätkään siihen uskovan.

DAX on mielenkiintoisessa tilanteessa. Viikkokaaviossa se on tällä viikolla löytänyt tuen 200 viikon keskiarvosta, josta se löysi tuen myös edellisessä laskussa. Lisäksi CCI10 on paljon enemmän miinuksella kuin CCI30, joten tämä voitaisiin lukea CCI-ostosignaaliksi. DAX tuotti jo eilen torstaina tunnin ja viiden tunnin kaavioissa RSI-divergenssin ylös, joka saattaa hyvinkin nostaa osakekursseja ensi viikolla. DAX tuotti RSI-divergenssisignaalin jopa päivätason kaaviossa. Vaikka signaali on jyrkkä se voi nostaa kursseja jopa pari viikkoa. VIXin futuurit tuottivat divergenssin alas, joten tämä saattaa olla myös merkki osakekurssien toipumisesta lähitulevaisuudessa. Samalla kullan hinnan kohdalla nousuralli näyttää tällä erää hiipuvan. Hopean hinnassa tarkkailen mikäli se tuottaa (kuten kultakin) uuden RSI-signaalin ylös esim. tuntitasolla. Näitä siis odotellessa.

Kaiken härkämäisen uhittelun vuoksi on muistettava, että SP500ssa on edelleen 5 tunnin tasolla RSi-linja alas, joka voi torpata nousun. Indeksin käyttäytymistä tässä kohdassa pienen nousun jälkeen on vielä ihan hyvä tarkkailla.

Öljyn hinta on tuottanut RSI-linjan ylös lyhyellä tähtäimellä ja sellainen puuttuu vielä huipun merkkinä esim. päivätason kaaviosta, joten nousu yli 52 dollarin voisi tulla vielä kyseeseen. Itseasiassa tuntitason linja voi pienen alkupoukkoilun jälkeen nostaa öljyn hintaa muutaman viikonkin.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.