tiistai 26. heinäkuuta 2016

Karhumaisia ajatuksia

SP500 on merkittävän vastustason kohdalla. Edessä voi olla jopa muutaman vuoden lasku. 

Kun indeksit ovat nousseet on aika alkaa miettiä missä mennään. Merkittävältäkin tuntuva nousu voi yhtäkkiä osoittautua vain hetken huumaksi, mutta samalla huippu on jo ohi. Olen viimeaikoina ollut hyvinkin härkämäinen eli olen uskonut nousuun, mutta nyt nousu on edennyt niin nopeasti niin pitkälle, etten voi olla pohtimatta pörssilaskun vaaraa tai sen tuomaa mahdollisuutta.

Ensin pitkän tähtäimen näkymät. SP500 on noussut uuteen huippuun ja saavuttanut laskevan RSI-linjan menneiltä vuosilta viikkokaaviossa. Tätä linjaa on jo kerran testattu, joten se saattaa nytkin toimia vastustasona. Jos näin todella käy on SP500 hyvin lähellä pörssihuippua. Toisaalta linja ei ole vielä niin matalalla, että lähtisimme välttämättä nopeaan laskuun. Linja laskee hyvin hitaasti, mutta sen päätepiste on vasta noin neljän vuoden päässä. Mikäli tämä linja siis pitää laskevat kurssit näin kauan.

Tällä hetkellä on kuitenkin olennaista vain, että linja voi toimia vastustasona. SP500n päivätason (yms) kaaviossa näkyvät laskevat RSI-linjat antavat tarkempaa tietoa. Niiden mukaan voimme hyvinkin nähdä nyt muutaman viikon korjausliikkeen. DAX on jopa noussut vielä vähän viime päivinä, mutta merkittäviä härkämäisiä avauksia ei ole nähty. Ennemminkin nousu näyttää nyt tyssänneen vastustasoon (trendilinja). SP500 ja DAX muodostavatkin merkittävän divergenssin, mutta tämän merkitystä on vaikea arvuutella.

SP500ssa on myös pitkään nousuun viittaava viikkotason nouseva RSI-linja. Tätä linjaa ei kuitenkaan ole vielä testattu, joten lähtökohtaisesti se on heikompi kuin laskeva karhumainen linja. Mikäli tämä linja rikotaan pörssilaskussa jatkuu lasku tietenkin pidemmälle. Näin on edellisissä pidemmissä laskuissa käynyt. Periaatteessa on mahdollista että SP500 kulkee näiden välissä, mutta lopulta jompikumpi rikotaan, jolloin tiedämme olemmeko menossa ylös vai alas. Sitä ennen indeksi puokkoilee näiden linjojen välissä ja tämä poukkoilu voi olla kymmeniä prosentteja ylös ja alas.

Öljyn hinnassa näyttää syntyneen viikkotason RSI-signaali alas, joka voi hyvinkin laskea hintaa jopa testaamaan edellistä pohjaa. Kuukausitasollakin nouseva linja on vielä niin matalalla, että tämä voi hyvinkin olla mahdollista.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.