keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Keskiviikon tunnelmat

DAX laski tänään 9300-tasolle, jota odottelin aikaisemmissa teksteissä. Kyseessä on mahdollisuus käänteiseen eli härkämäiseen pää-ja-hartiat -kuvioon menneiltä kuukausilta. DAX on merkittävässä tilanteessa, sillä 9440 pistettä on tärkeä vastustaso 200 viikon keskiarvona ja tämän sietäisi pitävän viikon lopulla, mikäli haluamme välttyä lisälaskun vaaralta.

Päivätasolla DAXissa on vielä jäljellä härkämäinen RSI-signaali, joten viikon loppua kohden pitää nyt vain katsoa mitä tapahtuu. Mikä linja lopulta muodostuu vastustasoksi ja mistä kehitys ylöspäin lähtee? Laskuvaraa ei DAXilla juuri ole nykyisistä lukemista. Seuraava RSI-linja on pitkäaikainen päivätason linja edellisten suurimpien pohjien kautta. Mikäli tämä linja on tulevaisuuden vastustaso DAX voi laskea vielä 8700-tasolle, jossa se muodostaisi tuplapohjan. Mikäli tämäkään ei pitäisi (jos siis sinne joskus mennään) seuraava taso on vasta 8000 pisteen tasolla. Tässä voisi muodostua loppukesästä ja syksyllä viikkotason rsi-signaali.

Teoriassa viikkotason laskevat RSI-linjat vihjaavat, että lasku voisi jatkua syksyyn asti. Tästä huolimatta kaikki edelliset ovat mahdollisia kehityskulkuja ja paljon riippuu siitä toimiiko SP500ssa oleva päivä- ja 5-tunnin tason laskevat RSI-linjat vielä vastustasoina. Mikäli ne pysyvät tällaisina elokuun loppuun asti (teoria sanoisi näin) tulemme ehkä näkemään vielä merkittävää laskua myös DAXissa ja Suomessa. Mikäli taas linjat rikkoutuvat ylöspäin jo vaikka tällä viikolla on lasku epätodennäköisempi.

Tilanne on siis nousun kannalta tyypillinen laskumarkkinatilanne. Etukäteen on mahdotonta tietää milloin laskumarkkina päättyy. Toisaalta tekninen analyysi näyttää ensimmäisenä milloin käänne on tapahtunut kun se lopulta tapahtuu. Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin odottaa. Vaihtoehtoiset sijoitusmuodot tuottavat tietenkin, vaikka osakemarkkinat tippuisivat: ainakin korot ja asunnot yms. Shortit ovat tietenkin yhtä epävarmoja kuin osakkeet mahdollisissa käännekohdissa.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.