keskiviikko 10. elokuuta 2016

Härkämäisiä merkkejä

DAX onnistui vihdoinkin nousemaan laskevan trendilinjansa yli edellisistä huipuista 10500-tasolla. SP500:n ja Nasdaq100:n RSI:t ovat nousseet viikkokaavioissa olevien laskevien RSI-trendilinjojen yli. USAn indekseissä MA50 on noussut myös jo muutama viikko sitten MA200:n yli. Kaikki tämä merkitsee vahvistuvaa härkämarkettia eli kurssien nousua.

Tuntikaaviossa DAXissa on nähtävissä RSI-divergenssi ja nouseva trendilinja, joka voi hyvinkin nostaa indeksiä vielä ensi viikon loppuun. Tämä kannattaa tietenkin varmistaa jollakin, joka ilmoittaa myös myyntihetken, mikäli aikoo treidata indeksiä. Pelkästään RSI-divergenssin varaan ei kannata positiota laittaa.

Helsingin pörssi seuraa tietenkin Saksaa suhteellisen orjallisesti, joten tällä hetkellä on edelleen odotettavissa nousua. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että tulemme syksyllä näkemään myös pörssilaskua ja todennäköisesti myös hyvän ostopaikan härkämarketissa. Tämän pohtiminen pidemmälle ei kuitenkaan ole vielä tämän hetken asia. Nyt vain katsotaan josko indeksit nousisivat ensi viikon lopulle.

Seuraavalla kerralla pyrin analysoimaan myös muita indeksejä, kuten Kiinaa ja Intiaa. Kiitos kaikesta tuesta!
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.