lauantai 20. elokuuta 2016

Karhumaisia merkkejä

DAX on tuottanut viikon alussa päivätason kaaviossa alaspäin näyttävän RSI-signaalin ja heinäkuussa syntynyt signaali ylöspäin alkaa menettää tehonsa noustuaan tarpeeksi. Tuntitason kaavioissa yksi karhumainen signaali on myös menettänyt tehoaan ja toinen ylösäpin vievä syntyi viikon lopulla. Samoin kävi myös SP500ssa. Ensi viikolla on vain seurattava miten näiden käy. Periaatteessa on mahdolista, että indeksit nousevat näistä, mutta hyvin todennäköistä on myös, että ne ovat vain kohinaa alaspäin suuntaavassa trendissä. Tällä hetkellä indikaattorit ovat negatiivisia tuntitason kaaviossa, joten pidän kohina-tulkintaa ensisijaisena.

DAXin mahdolliset tukitasot jätän vielä käsittelemättä, sillä odottelen vielä selkeämpiä merkkejä karhumaisen trendin jatkumisesta lyhyellä/keskipitkällä aikavälillä. Samalla ajattelin ksittyä muutamien osakkeiden analyysiin.

Öljyn hinta on mielenkiintoisessa tilanteessa, sillä se on päässyt nousemaan nopeasti edellisten huippujen alapuolelle. Samalla viikkotasolla on nähtävissä RSI-linja alaspäin, joten öljyn hinta on testaamassa tulevaa suuntaansa. Mikäli hinta lähtee uudestaan alas en ihmettelisi pohjien testaamista. Periaatteessa on mahdollista, että hinta tippuu aina 17 dollariin, Tätä en kuitenkaan odota, mutta se on mahdollista, sillä siinä kohdassa kulkee kuukausitason alempi bollingerin nauha. Kuukausitasolla öljyn hinta on vielä hyvin heikko, sillä indikaattorit ovat vahvasti miinuksella. 200MA on yli 60 dollarin tasolla.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.