keskiviikko 3. elokuuta 2016

Osakkeet laskeneet alkuviikosta!

DAX ja SP500 ovat tippuneet edellisinä viikkoina indeksejä kannatelleen tukitason alapuolelle alkuviikon aikana.

SP500ssa on selkeitä vihjeitä siitä kuinka kauan lasku saattaa kestää. Viiden tunnin kaaviossa oleva laskeva RSI-divergenssi ounastelee, että lasku voisi jatkua koko elokuun. Päivätason alkuperäinen RSIsignaali viittaa samaan, mutta huipun kohdalla syntyi uusi joka viittaisi yli kahden kuukauden laskuun. Yleensä kuitenkin alkuperäinen on merkittävämpi ja jälkimmäinen pelkkää kohinaa. 

DAXissa on syntynyt päivätason RSI-signaali joka viittaa jopa kolmen kuukauden laskuun. DAXin ja samalla kaikkien indeksien ongelma (ongelma näkyy erityisesti Euroopan indekseissä) on teknisessä mielessä se, että kuukausitason indikaattorit ovat vain hädin tuskin positiivisia. Mikäli indeksit edelleen laskevat elokuussa emme näe tilannetta jossa nämä indikaattorit jäisivät kuukausitasolla plussalle. Tällöin nousua on turha odotella. 

Pitkällä aikavälillä SP500 ja DAX ovat testanneet viime viikkoina merkittäviä vastustasoja viikkotason kaavioissa ja tällä hetkellä ainakin näyttää siltä, että tämä testi on tuottanut negatiivisen tuloksen. Mikäli tulevien viikkojen heikko kehitys jatkuu RSI:n mukaisesti tämä osoittaa pidemmän ajan pörssilaskun skenaarion olevan voimissaan. Tästä olen kirjoittanut aikaisemmin.

Aina kannattaa tietenkin muistella myös vähemmän mahdolliselta vaikuttavaa päinvastaista ajatusta. SP500 on tuottanut viikkokaaviossa myös nousuun viittaavan RSI-signaalin ja eurooppalaisissakin pörsseissä on tällaisia havaittavissa. Periaatteesa ne voivat jossakin vaiheessa lähteä nostamaan indeksejä, mikäli eivät rikkoudu pörssilaskussa. DAXissa ja SP500 on selvät gapit vähän yli kymmenen prosenttia nykytasoa alempana. Odottaisin ainakin tämän tason saavuttamista nykytilanteessa. Mikäli indeksi jatkaa laskuaan voi toinen kymmenen prosenttia olla helposti mahdollinen. 
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.