perjantai 12. elokuuta 2016

Tasapaksua menoa!

Moi!

Kuten varmasti monet ovat huomanneet SP500 on junnannut paikallaan pian kuukauden. Muissa indekseissä on tapahtunut kuitenkin enemmän ja pinnan alla teknisissä indikaattoreissa vasta tapahtuukin. Se on usein ainoa keino tutkia mihin suuntaan tasapaksu tilanne on viemässä.

SP500 on tuottanut RSI-divergenssejä alas jo useampaan otteeseen, mutta indeksi ei kuitenkaan ole lähtenyt laskuun. Tämä johtuu siitä, että momentum - eli tässä tapauksessa RSI on edelleen positiivinen esimerkiksi viiden tunnin kaaviossa. Nyt kuitenkin esimerkiksi McClellan on jäänyt negatiiviseksi ja pienen laskun todennäköisyys on entistä suurempi.

DAX on tuottanut myös RSI-divergenssin tuntitasolla, joka voi laskea indeksiä alkuviikosta. Periaatteessa nousuvaraa kuitenkin vielä on, sillä pidempiaikaisessa nousevassa RSI-linjassa on vielä momentumia jäljellä. Ensi viikon loppu alkaa kuitenkin olla RSIn näkökulmasta pörssihuipun aika. Tämän jälkeen odottelen pientä laskua ja uutta ostopaikkaa selkeässä härkämarketissa(viikkotason indikaattorit plussalla pitkästä aikaa). Tämä voisi hyvin ajoittua syyskuulle. Syksynousu olisi tervetullut. Parempi kuitenkin ettei mennä asioiden edelle.

Maailman indeksit ovat todennäköisesti yksi toisensa jälkeen lähdössä nousuun. Japanin Nikkei225 on tuottanut päivätasolla pitkäaikaisen RSI-signaalin ylös ja viikkotason RSI on tuottanut uuden huipun. Varsinaista uutta huippua indeksissä ei vielä näy, mutta se voi hyvinkin olla todellisuutta piakkoin. Kiinan Hang Seng on puolestaan voimakkaassa nousussa ja taustalla on viikkotason positiivinen RSI-divergenssi, sekä selkeä uusi korkeampi huippu. Indeksi muistuttaa USAn indeksejä, joista löytyy myös useamman vuoden mittaisen nousun mahdollistava viikkotason RSI-signaali. Kuukausitasolla RSI on kuitenkin edelleen alle 50 Hang Sengissä, joten suurikin korjausliike lähelle pohjia on edelleen mahdollinen. Intian Nifty50:n RSI on onnistunut nousemaan kuukausitason laskevan linjansa yli, mikä on yksi merkki mahdollisesta härkämarkkinasta. Sama ilmiö on ollut havaittavaissa myös USAn indekseissä. RSI-analyysi kertoo siis Intiankin kohdalla selkeästä mahdollisuudesta pitkäaikaiseen nousuun. Lähiviikkoina Niftykin voi hieman laskea(päivätason RSI-signaalit alas) ja etsiä uutta pohjaa josta ponnistaa ylemmäs.




Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.