lauantai 10. syyskuuta 2016

Viikon analyysit

Perjantaina SP500 lähti lopulta jyrkkään laskuun. Myös DAX ehti tippua jonkin verran ennen sulkeutumistaan. Päivä- ja viiden tunnin tason kaavioissa olevat RSI-signaalit alaspäin ovat tällä viikolla toteuttaneet aikomuksensa viedä indeksejä alas. Vaikka indeksit ovat sahanneet paikoillaan, niissä on nähtävissä tuttuja teknisiä ilmiöitä. Esimerkiksi SP500 näyttää tuottaneen sekä kaksoishuipun, että pää-ja-hartiat -kuvion ennen perjantain dippiä.

Lasku tulee todennäköisesti jatkumaan, sillä CCI30 tippui päiväkaaviossa alle -300 pisteen, joten sen nouseminen yli -100 pisteen kestää vähintään muutaman päivän. Tästä näkökulmasta ajatellen ensi viikon lopulla voisimme aikaisintaan saada jonkin vastareaktion ylös. Samalla SP500:aan syntyi gappi, jonka tulisi täyttyä jossakin vaiheessa. Mikäli indeksi laskee esim. 10 prosenttia ja kääntyy vasta sitten ylös ja täyttää gapin on mahdollista, että nousu on tässä ehtinyt kuluttaa kaiken momentuminsa, jolloin indeksi ei enää pääsisi uuteen huippuun. Karhu olisi sitten taas voimissaan.

Päivätason RSI-signaalit alaspäin ovat konfirmoituneet tällä viikolla hurjan testaamisen jälkeen ja voivat viedä indeksejä alas jopa kuukauden. Pidempää aikaa ajatellen on mahdollisuus jopa uuteen suureenkin pudotukseen eli selkeään karhumarkkinaan. Tämä johtuu siitä, että kuukausitason MACD lähtisi nousuun tässä kuussa mikäli indeksi ei laskisi. Jos se kuitenkin laskee MACD kääntyy alas, mitä voi pitää merkkinä siitä, että nykyinen nousu on ollut vain suuri testi karhumarketissa(ks. DAX). Mikäli indeksien MACDit tippuvat negatiivisiksi kuukausikaavioissa on kyseessä merkittävä riski karhumarkkinasta. Viikkotason alaspäin suuntaavat RSI-linjat voivat viedä indeksejä alas vuoden tai kaksi. Toisaalta pitää muistaa, että heikompi signaali löytyy myös ylöspäin, mutta aika näyttää konfirmoituuko tämä aikanaan. Ehkä indeksit ovat matkalla sitä testaamaan.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.