lauantai 29. lokakuuta 2016

"Älä menetä pääomaasi!"

Monen kuuluisan sijoittajan kerrotaan painottaneen tuota...

DAX-analyysi jatkuu lähes yhtä haasteellisena kuin viime viikon jälkeen, mutta muutama vihje enemmän voi jo selkeyttää tilannetta jonkin verran.

Viikkotason CCI-vertailu osoittaa edelleen, että indeksi on tuottamassa pörssihuippua, mutta tämä analyysi ei kerro siitä kuinka kauan kestää, että seuraava huippu syntyy. RSI on tuottanut viikkotasolla divergenssin, joka voi puolestaan olla merkki tästä. Mitä pidempään indeksi käyttäytyy niin, että RSI-signaali säilyy sitä todennäköisemmäksi koko siitä lähtevä karhumainen signaali tulee. Tällä hetkellä signaali vihjaa pitkästä laskusta, joka voisi ulottua huhtikuulle 2017 asti, yhteensä 25 viikkoa.

Tulevalla viikolla tarvitsemme siis voimaksta nousua, mikäli haluamme välttyä pidemmältä laskulta tältä erää. Tämä on teknisesti epätodennäköistä CCI-vertailun vuoksi, mutta ei tietenkään mahdotonta. Tuntitasolla DAX on tuottanut lyhyen härkämäisen signaalin, joka voi nostaa indeksiä alkuviikosta. Mikäli indeksi ei nouse, karhumainen tulkinta indeksistä alkaa vaikuttaa entistä todennäköisemmältä, sillä lyhytkin bullmarket edellyttää, että indeksi nousee vähintään niin kauan, että RSI-linja nousee 50 pisteen tasolle.

DAXin mahdollinen lasku sopisi hyvin suurempaan kuvaan, jossa SP500 on tuottanut viikkotasolla pitkän - jopa muutaman vuoden - kestävän karhumaisen RSI-linjan alaspäin. Tämä tipahdus olisi vain yksi pitkässä sarjassa tipahduksia. Tässä vaiheessa RSI ei kuitenkaan ole laskenut vielä niin alas, etteikö jopa uusi huippu olisi mahdollinen. Ne eivät kuitenkaan voi nousta kovin korkealle analyysin muuttumatta.

Pitää tietenkin muistaa, ettei RSI-analyysi ole 100 prosenttisen varmaa, mutta se on osoittautunut niin varmaksi niin usein, ettei sitä vastaan kannata taistella (ks. esim. Nokia-analyysit). Päiväkaupassa kyseistä asennetta kutsuttaisiin: "losers gameksi", millä tarkoitetaan, ettei menetelmällä voi edes teoriassa voittaa. Sijoittaminen laskeviin kursseihin huipun lähellä on siksikin kannattamatonta, ettei edes osinkotuotot pysty paikkaamaan menetyksiä, joita voi tulla usean vuoden pudotuksessa (tällainen nähtiin 2000-2003). Samaan aikaan lähes osinkotuoton kaltaista tuottoa voi saada paljon turvallisemmasta kohteesta eli pankkitililtä tai lyhyen koron rahastoista. Vivuttomat shortit voisivat myös tulla kyseeseen pidempiaikaisina sijoituksina kun lasku on selkeää.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.