sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Sahailua - mitä seuraavaksi?

SP500ssa on tällä hetkellä kaksi RSI-linjaa, joista toinen viittaa jopa kahden kuukauden laskuun (5 tunnin kaavio) ja toinen kuukauden mittaiseen nousuun (päiväkaavio). Tässä vaiheessa on vaikea asettua kummallekaan kannalle vahvasti, mutta toisaalta myös sahaava liike nykylukemien lähellä saattaa jatkua.

DAXissa tilanne on erikoinen siinä mielessä, ettei selkeitä RSI-signaaleja enää perjantain pienen nousun vuoksi ole olemassa. Kyseinen nousu nousi selvästi yli 5 tunnin rsi-linjan mikä on härkämäistä kehitystä. Toisaalta nousu tuottaisi viikkokaavion cci-vertailussa mahdolliseen pörssihuippuun viittaavan kuvion, joten nousu ei välttämättä jää kovin pitkäksi. Vahva nousu heti maanantaina tekisi mahdolliseksi nousun jatkumisen ensi viikolla. Lasku puolestaan viittaisi laskun jatkumiseen ainakin alkuviikosta. DAXin voi ajatella tuottaneen suuren kolmiomuodostelman nousevan ja lähes vaakatasossa kulkevan trendilinjan välissä. Näiden ylittyminen tai alittuminen merkitsisi ratkaisua tulevalle suunnalle. Lähtökohtaisesti kyseinen muodostelma olisi härkämäinen.

Loppuvuotta ajatellen nousun tai laskun jatkuminen on pitkälti kiinni siitä kuinka voimakasta se on. Mikäli SP500kin rikkoo laskevan trendilinjansa ylöspäin, nousu voi jatkua jopa kuukauden. Mikäli se puolestaan rikkoo nousevan rsi-linjansa alaspäin, voi lasku jatkua jopa vuoden loppuun.

Tilanteissa, joissa RSI antaa 50/50 mahdollisuuden nousulle ja laskulle haen selkeyttä kysymällä: onko nyt hyvä ostohetki osakkeille (indekseille)? DAXissa näin ei ainakaan ole, sillä CCI-vertailu voi tuottaa nopeasti huipun merkin. Olemme siis päinvastaisessa tilanteessa. SP500n tilanne voitaisiin ehkä nähdäkin cci-vertailun mukaisena ostohetkenä, mutta siinä on yksi pelottava piirre - ostotilanne on jatkunut jo useamman viikon, eikä se ole saanut indeksiä nousemaan. Normaalissa nousussa cci-ostohetki nostaa indeksiä heti - nyt näin ei ole käynyt. Tämä ei sulje pois mahdollisuutta, että kyseessä on ostohetki, mutta se vain laskee sen todennäköisyyttä. Sahailevaa liikettä saattaa siis hyvinkin seurata mikäpä muukaan kuin sahailu. Ehkä ensi viikko tarjoaa selkeämpiä signaaleja loppuvuoden kehitykselle.  
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.