lauantai 1. lokakuuta 2016

Syyskuun murinat?

Viikko päättyi tällä erää perjantaihin, joka muistutti lähes FEDin tai EKPn ilmoitusten aikaansaamaa kurssiheiluntaa. Teknisestä näkökulmasta tällaiset päivät ovat usein vain kohinaa ja usein tuleekin mieleen, että ne ovat ainakin hyviä säikäyttämään ja toisaalta tuomaan myös helpotuksen tunteita sijoittajalle. Todelliset muutokset saattavat jäädä näin vaille huomiota ja jättää osan sijoittajista nuolemaan näppejään.

Syksyt ovat harvoin olleet suurten romahdusten aikaa, mutta markkinaheiluntaa esiintyy tietenkin siinä missä muutenkin. Suuressa kuvassa SP500 ja Nasdaq ovat nousseet  kesän ja syksyn aikana uusiin huippuhinsa verrattuna esimerkiksi vuoden takaiseen tilanteeseen, mutta Euroopan indeksit kuten DAX on vielä kaukana näistä huipuista. Edellisen muutaman kuukauden aikana indeksit ovat myös nousseet selvästi ja  tämän nousun varrella on nähtävissä inhottavia gappeja.

SP500 on tuottanut 5 tunnin kaaviossa karhumaisen RSI-divergenssin alaspäin, joten mikäli tämä linja pitää (todennäköisyys on noussut!) tulevat viikot ovat edelleen kituliaita - indeksi joko sahaa paikoillaan tai laskee hieman. DAXissa on vastaava signaali, mutta en ole pitänyt sitä merkittävänä, sillä se ei ole osoittautunut aikaisemmin tärkeäksi. Vasta tällä viikolla signaali toimi RSIn vastustasona, joten mikäli indeksit eivät kykene nousemaan, laskutrendi tuleville viikoille on selvästi mahdollinen. Ehkä tässä nyt pelataan USAn presidenttipeliä. DB:n ongelmista tuskin on kyse - tai ainakaan niiden uutisoinnista - sillä RSI-signaalit ovat syntyneet jo jokin aika sitten.

Öljyn hinta on noussut pitkäaikaiselle vastustasolleen eli trendilinjalleen edellisistä huipuista, joten jonkinlainen lasku olisi todennäköinen. Viiden tunnin kaaviosta löytyy kuitenkin härkämäinen RSI-signaali joka toteutuessaan nostaa öljyn hintaa pitkään. Päiväkaaviossa sellainen on myös, joten nousua voi hyvinkin olla luvassa. 48 dollarin ylitys on kriittinen kohta hinnan nousulle, sillä tässä hinta nousee laskevan trendilinjan yli.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.