lauantai 19. marraskuuta 2016

Eipä paljon tapahdu...

Osakeindekseissä ei ole tällä viikolla tapahtunut paljonkaan mitään, vaan tasapaksu meno on jatkunut samanlaisena kuin kesästä asti. Voikin hyvin kysyä mitä tapahtuu indekseille, mikäli ne sahaavat paikoillaan neljä kuukautta ja mistä se kertoo? Mistä kertoo se, ettei DAX ole pystynyt nousemaan lähellekään huippuaan vaikka SP500 on noussut uuteen sellaiseen jälleen lähiaikoina?

Monet RSI-trendilinjat ovat paukkuneet puhki ja menettäneet merkityksensä paikoillaan sahaamisessa. Eli lähes jokainen merkki trendistä ylös tai alas on osoittautunut vääräksi, eikä tietenkään mikään ihme kun markkina sahaa lähes paikoillaan. Lopulta tällainen merkki kuitenkin tulee ja indeksi käyttätyy sen mukaisesti ja yksi sellainen on vielä tälläkin hetkellä jäljellä - viikkokaavion laskeva RSI-linja antaa DAXille vielä mahdollisuutta nousta hieman ja ehkä tuottaa jälleen uuden lyhyemmän ajan RSI-signaalin alas. Linja osoittaa kuitenkin pitkän ajan trendin olevan edelleen alas. 

Kuitenkin nyt jo on aihetta kysyä mistä trendittömyys kertoo? Se kertoo tietenkin niiden olevan poissa markkinoilta, jotka trendin luovat ja nämä ovat tietenkin suuria pelureita, jotka ostavat pikkutipahduksissa tai myyvät pikkunousuissa ja saavat trendin nousemaan tai laskemaan. Suursijoittavat eivät siis näytä sen enempää ostavan kuin myyvänkään. Mikä selittää tämän? Miksi he eivät myy jos eivät ostakaan? Ehkä tähän vaikuttaa ajankohta - syksyisin ei useinkaan nähdä laskuja vaan syksyt ovat usein nousujen aikaa. Nyt nousu vain on hyytynyt tasapaksuksi menoksi, mikä on tietenkin merkki pörssilaskun vaarasta. Jos isot eivät osta, ei ole luvassa pörssinousua. Suursijoittajien käyttäyminen voi hyvinkin johtua tuotto-odotusten muuttumisesta osakkeiden ja korkojen kohdalla. Esimerkiksi suomalaiset eläkeyhtiöt ovat kärsineet historiallisen matalasta tuotosta, mikä on todellinen ongelma. Tämä yhtälö ei voi purkautua mitenkään muuten kuin osakkeiden hinnan laskuna tai yhtiöiden tulosten selkeänä kasvuna, jonka mahdollisuutta voi hyvinkin epäillä. Korkopaperit tuottavat vain mikäli korot laskevat, eikä tällaistakaan ole näköpiirissä - ilmapiiri on muuttumassa myös korkomarkkinoilla.

Nikkei on noussut, mutta viikkotason laskeva RSI -trendilinja alkaa tulla vastaan, joten nousuvara voi käydä vähiin. USA:n Nasdaq100 ja Dow Jones ovat tuottaneet lähiaikoina selkeät viikkotason RSI-divergenssit alas joten niissäkin on karhumaista potentiaalia. Dow Jones on tuottanut samalla päivätason signaalin ylös, joten sen tulee rikkoutua mikäli indeksi laskee. SP500ssa on jo pitkään ollut RSI-divergenssi alas, joka viittaa pitkäaikaiseen muutaman vuoden laskuun. RSIssä on kuitenkin vähän lyhytaikaista nousuvaraa, joten pieni lisänousu ei ole täysin poissuljettua edes pidempiaikaisen laskun näkökulmasta. 
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.