lauantai 5. marraskuuta 2016

Karhumaisia skenaarioita

DAX ja SP500 tipahtivat tällä viikolla ja konfirmoivat karhumaista tulkintaa tuleville kuukausille. DAXissa on vaikuttanut heikosti päivätason härkämäinen RSI-linja, jolle nykyinen pieni nousu on perustunut kesästä asti. Kyseinen linja on katkennut tällä viikolla DAXin laskiessa. Tämä on tyypillistä pörssilaskuissa eri aikatasojen kaavioissa. Usein RSI-linja katkeaa alaspäin laskuissa juuri 40-pisteen kohdalla ja voimakkaissa nousuissa jo 60 pisteen kohdalla ylöspäin. Tämä ilmiö kertoo markkinan tilanteesta(heikko/voimakas momentum). Samalla usein löytyy trendin suuntainen RSI-linja pidemmän ajan kaavioista. Tällä kertaa se löytyy sekä päivän kaaviosta DAXista (n. 2 kk alas) että viikon kaaviosta (n. puoli vuotta alaspäin). Joku voi tietenkin ihmetellä, että miksi kaaviot antavat erilaisen ajan. Se selittyy sillä, ettei mikään nousu tai lasku ole suoraviivainen vaan pidempi trendi koostuu aina lyhyemmistä. Eri aikatasot voivat siis antaa hyviä vihjeitä sekä pidemmän trendin pituudesta, että sen osista.

Nokia tippuu edelleen. Osake on hyvä esimerkki RSI-linjan toiminnasta, joka ei vieläkään ole saavuttanut 50 pisteen tasoa. Todenäköisyys osakkeen laskulle on korkea vielä ainakin vuoden loppuun. Mikäli näin ei käy on kyseessä poikkeuksellinen momentumin lisääntyminen, joka on tilastollisesti epätodennäköinen tapahtuma. Nousuun viittaavia RSI-divergenssejä ei ole havaittavissa. Samalla kun indeksit ovat tuottaneet pitkäaikaisia RSI-signaaleja alas ovat tietenkin myös monet osakkeet samassa tilanteessa. Jotkin tietenkin tekevät tässä poikkeuksen, mutta luonnollisesti nämä osakkeet ovat vähemmistönä - muutenhan indeksi tuottaisi saman signaalin.

USAn presidentinvaaleja kohti DAX on asettunut mukavaan tilanteeseen. Laskun jälkeen indeksi voi nousta muutamiakin prosentteja mikäli presidentinvaalin tulos antaa siihen aihetta ilman että karhumaista kokonaiskuvaa joudutaan tarkistamaan. Samalla tietenkin indeksissä on selkeät merkit laskulle jos aihetta löytyykin siihen. Kaikenkaikkiaan odottelen pientä lyhyttä nousua, jonka jälkeen indeksit ja ehkä öljykin jatkavat pääsuuntaansa alas hamaan tulevaisuuteen. Ehkä koko blogin nimi pitäisi vaihtaa: karhumarkkinan analyysi.

Karhumarkkinassa (kuten vuoden 2000-2003 pudotuksessa) sijoittaja voi tehdä tuottoa pankkitilin koroilla, lyhyen koron rahastoilla, mahdollisesti jalometalleilla, sekä käänteisillä rahastoilla tai muilla sijoitustuotteilla, jotka tuottavat pörssikurssien laskiessa. Pitkät lainat, kuten valtioiden ja yritysten lainat eivät ole turvallisia laskumarkkinoissa. Ne heiluvat ehkä vähemmän kuin osakemarkkinat, mutta voivat silti tehdä tappiota kymmeniä prosentteja.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.