sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Tekninen analyysi vaalipörssistä

Vaaliviikon tapahtumat eivät yllättäneet teknisen analyysin näkökulmasta. Viime viikon analyysi osui nappiin kun indeksit nousivat USA:n vaaliviikolla. Tekninen analyysi antoi siis tilanteesta paljon paremman kuvan kuin veikkailu siitä kumpi ehdokkaista valitaan. Jossain vaiheessa sijoittamisessa pitäisikin kyseenalaistaa yksittäisten tapahtumien vaikutus pörssikursseihin. Ainoa vaikuttava tekijä on ostamiset ja myymiset ja lyhyellä aikavälillä tietenkin ratkaisee päivätreidauksen ja swingtreidauksen suunta. Pitkällä aikavälillä tietenkin suursijoittajien toiminta eli käytännössä yleinen markkinatilanne, kuten korkotaso yms. Tämä kaikki näkyy teknisessä analyysissa, mutta kristallipalloa sekään ei anna eli todennäköisyyksillä mennään...

Voimakas nousu tällä viikolla merkitsee sitä, että DAX ja SP500 testaavat alaspäin vievän karhumaisen trendikanavan kattoa (RSI-analyysi). Mikäli indeksit nousevat edellisiä huippuja korkeammalle ne rikkovat tämän karhumaisen trendin ylöspäin, mikä on tietenkin härkämäinen signaali, mutta tällä hetkellä epätodennäköinen. Todennäköinen kehityskulku on, että indeksit lähtevät laskuun seuraavalla viikolla (ehkä pienen epäröinnin jälkeen) ja jatkavat laskua vuoden loppuun asti ja lopulta pidempäänkin. Tätä lähtökohtaa ei kannata muuttaa ennen kuin tekninen analyysi antaa siihen aihetta. Tästä aiheesta kannattaa katsoa edellisiä kirjoituksia, mutta mikäli indeksit kehittyvät härkämäiseen suuntaan RSI näyttää siitä merkin välittömästi.

Hopean nopea pudotus tällä viikolla vahvistaa lyhyen ajan trendin olevan edelleen alaspäin, mutta pidemmän ajan trendi on todennäköisesti vielä ylös. Mikäli käy oikein hyvin RSI testaa nousevaa trendilinjaansa viikkokaaviossa ja hopean hinta ampaisee tästä nousuun. Samalla päivätason RSI on tuottanut signaalin, että hinnan lasku saattaa jatkua vielä jonkin aikaa.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.