perjantai 30. joulukuuta 2016

2017: Sell in May?

Viikon lopulla DAXin CCI30 on tukevasti plussalla viikkokaaviossa lähes 200 pisteen lukemissa, joten mitään välitöntä romahduksen vaaraa ei ole. Tällä viikolla indeksi on kuitenkin jämähtänyt paikoilleen. Tämä näkyy tuntikaavion RSI-linjassa, joka lähestyy viikon lopulla 50 pisteen tasoa. Myös 5 tunnin kaaviosta löytyy paikoillaan sahaamiseen tai laskuun viittaava RSI-signaali, joka voi vaikuttaa indeksin liikkeeseen tammikuussa. Jos näin käy saamme todennäköisesti uuden ostopaikan alkuvuodesta, jonka jälkeen kurssit nousevat uusiin huippuhin. Mikäli CCI30 vain pysyy positiivisena viikkokaaviossa on syytä uskoa nousumarkkinan jatkuvan.

Vuoden 2017 kurssikehitystä pohdittaessa kannattaa tukeutua siihen, mikä tälläkin hetkellä näyttää indeksien liikkeitä määräävän: DAXin nouseva RSI-linja päiväkaaviossa, josta indeksi lähti myös viimeisimpään jouluralliinsa. Tämä linja syntyi jo vuoden 2016 alun pohjissa ja on nostanut DAXia pikkuhiljaa vuoden 2016 aikana. Linja on tällä hetkellä n. 42 pisteen tasolla, joten nousu saattaa hyvinkin jatkua, kunnes linja on 50 pisteen tasolla (DAX 12400?). Tämä tapahtuisi toukokuussa, joten vuoden alkupuoli voi hyvinkin olla vielä nousuvoittoista. Mikäli nousu jatkuu vielä vuoden loppuun asti kesällä tulee syntyä merkittäviä signaaleja ylöspäin. Ne voivat kuitenkin olla myös toiseen suuntaan. Kesästä saattaakin tulla jälleen kerran ratkaisija vuoden lopun kurssikehitykselle ja silloin kannattaa olla valppaana. On siis hyvinkin perusteltua lähteä vuoteen 2017 vanhasta hokemasta: Sell in May! (Tekninen analyysi tulee hyvin paljon samaan tulokseen tämän artikkelin kanssa.)

SP500ssa syntyi samantyyppinen linja vuoden 2016 alussa, mutta viikkokaaviossa. Tämä linja nousisi 50 pisteen tasolle vasta vuoden 2017 lopussa, joten nousua saattaa olla tiedossa jopa niinkin kauan. Linjan ennustearvo on kuitenkin heikko, sillä sitä ei ole vielä testattu, kuten DAXin päiväkaaviossa olevaa linjaa (yksi testi tosin sen rikkoi). Sen rikkoutuminen alaspäin nostaisi kuitenkin kurssilaskun todennäköisyyttä jo ennen vuoden loppua, mutta tällaisella on vielä turha spekuloida.

Monet indeksit (esim. OMXH25 ja NYSE composite) ovat nousseet vuoden 2015 huipun tasolle, mutta tuottaneet samalla mahdollisuuden negatiiviseen RSI-divergenssiin kuukausikaaviossa. Tämä antaa mahdollisuuden muutaman kuukauden nousuun. Toisaalta nousu voi osoittautua huteraksi ja lopulta myös merkittäväksi pörssihuipuksi.

RSI-linja -analyysin ennustearvo on lähinnä siinä, että se tuottaa skenaarion, jonka toteutumista voi seurata reaaliajassa. DAXin RSI-linjan vuoksi voi siis lähteä hyvinkin siitä, että saatamme nähdä nousua vuoden 2017 toukokuuhun asti, mutta pidempi tarkastelu on epävarmaa ja tämänkin toteutumista tulee seurata. Tekninen analyysi antaa kuitenkin mahdollisuuden, että SP500 nousee vielä koko vuoden 2017. Aina tällaista mahdollisuutta ei ole. RSI-analyysi on kuitenkin nimenomaan seuraamista varten - ei ennustamista varten. Tämä on nähty vuonna 2016, kun RSI- linjat ovat rikkoutuneet eri indekseissä.

Vuosi 2016

Vaikka analyysini on tämän vuoden aikana osunut monta kertaa oikeaan on vuosi ollut kuitenkin haastava analysoitava. Tämä on johtunut toisaalta menetelmästäni, joka on turhan paljon perustunut vain RSIn tulkintaan. Toisaalta myös markkinat ovat kokeneet niin monta yllätystä, että analyysin tuloksesta on saanut pitää kiinni kynsin ja hampain mediamylläkän keskellä. Tämä on kuitenkin tuottanut tulosta, kun esimerkiksi en uskonut USAn presidentinvaalien laskevan markkinoita. Vuoden opetus onkin jälleen kerran se, että tekninen analyysi voittaa oikein tehtynä muut speulaatiot markkinoiden suunnasta - varsinkin mitä tulee poliittisiin riskeihin tms. Samalla kuitenkin vuoden 2016 opetus on sekin, ettei RSI-analyysi itsessään ole riittävä.

Merkittävin puute RSI-mentelmässä on RSI-trendilinjojen rikkoutuminen. Tämä rikkoutuminen kertoo tietenkin paljon markkinoiden tilasta mutta usein liian myöhään. RSI-menetelmän puutteet on analyysissa jotenkin paikattava. Seuraavana vuonna olenkin päättänyt analysoida tilanteen aina myös CCI-vertailun avulla. Kun RSI-analyysi toimii, se antaa erittäin tarkan menetelmän markkinoiden ajoittamiseen. Ongelmana on kuitenkin sen ennustearvo, jota ei voi pitää ainakaan korkeampana kuin 70%.

Nokian osake on hyvä esimerkki RSIn merkityksestä. Osake ei ole lähtenyt merkittävään nousuun tämän vuoden aikana kun laskeva RSI-linja on pitänyt ja painanut momentumia alas. Samalla kuitenkin SP500 on päinvastainen esimerkki, sillä merkittävästä karhumaisesta RSI-linjasta huolimatta indeksi on noussut ja lävistänyt koko linjan. RSI-analyysi ei siis pysty ennustamaan tulevaisuutta, eikä sille voi tämän vuoksi antaa liian suurta painoarvoa. Sitä ei kuitenkaan missään nimessä kannata jättää huomiotta, sillä toteutuessaan se antaa arvokasta tietoa tilanteesta. Sen avulla seurataan markkinoiden kehitystä - ei ennusteta! Nokian ja SP500n kohdalla erona tietenkin on, ettei Nokiasta löydy mitään nousevaa RSI-signaalia kuten SP500sta. Kaiken tämän vuoksi CCI-vertailu on jatkossa otettava mukaan analyysiin RSIn rinnalla menetelmänä joka opastaa RSIn tulkintaa. CCIn hyvä puoli on se, että se lävistää nollalinjan nopeasti osakkeen tai indeksin lähtiessä nousuun tai laskuun, mutta pysyy myös yllättävän hyvin positiivisena tai negatiivisena nousujen ja laskujen jatkuessa.

Aikaisemminkin vuoden vaihtuessa olen blogissani pohtinut miten sijoitusten käy ensi vuonna? Vastaus on edelleen sama: juuri sillä tavalla millaista menetelmää kukin sijoittaja käyttää. Sijoittamisessa pitää olla jokin strategia ja tieto siitä millaisen lopputuloksen strategia tuottaa. Vaikka blogini tarkastelee markkinoita vain teknisen analyysin näkökulmasta on fundamenttien yhdistäminen siihen tärkeää. Se on kuitenkin vaikeaa, sillä fundamenttien kohdalla pitää ymmärtää mitkä niistä ovat merkityksellisiä ja mitkä eivät. Usein päivänpolttavat aiheet osoittautuvat merkityksettömiksi "fundamenteiksi". Tämän juuri tekninen analyysi voi tuoda esiin.

Hyvää uutta vuotta!
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.