perjantai 23. joulukuuta 2016

Joulun analyysit

NYSE Composite indeksi on viime viikkoina tuottanut massiivista kaksoishuippua eli indeksi on noussut vuoden 2015 huipun tasolle, minkä jälkeen nousu on kääntynyt pieneksi laskuksi. Samanlainen kehitys on nähtävissä esimerkiksi OMXH25:ssa. Molemmissa RSI on myös jäänyt vuoden 2015 huipun tasoa matalammalle kuukausikaaviossa, joten lisänousukaan ei vielä poista selkeää huipun muodostumisen mahdollisuutta. Todennäköisyys on siis korkea, että NYSE Composite on tuottamassa merkittävää pörssihuippua näinä viikkoina. Sama ilmiö näkyy myös NYSE Composite McClellanissa, jossa Summation indeksi on tuottamassa selkeää divergenssiä suhteessa indeksiin. Mikäli Summation kääntyy laskuun ja lopulta tippuu negatiiviseksi olemme trendissä alas.

DAXin nousu on tällä viikolla hiipunut, mutta selvä lasku edellyttää edelleen RSIn laskua. RSI on esimerkiksi päiväkaaviossa vielä yli 75 pisteen, eikä näin korkeasta momentumin lukemasta yleensä lähdetään suoraan laskuun. Keskipitkän aikavälin nousun päättyminen ja merkittävän laskun alkaminen edellyttää RSIn laskua ja mahdollisesti myös RSI-divergenssin syntyä. 5 tunnin kaaviossa on syntynyt RSI-divergenssi, mikä saattaa linjata huipun muodostumista lähiviikkona, mutta vielä todennäköisyys laskun alkamiselle ei ole kasvanut suureksi. Huipun muodostuminen on aina prosessi, jossa momentum laskee ja varsinainen pörssilasku alkaa vasta kun momentum on laskenut tarpeeksi alas (esim. RSI alle 60 päiväkaaviossa). DAX on tuottanut vieläkin myös korkeampia huippuja tässä nousussa eikä uutta matalampaa pohjaakaan ole syntynyt.

Seuraavassa kirjoituksessa onkin aika tehdä tiliä kuluneesta vuodesta ja spekuloida hieman seuraavaa. Tarkoitus olisi jatkossa myös analysoida sektorikohtaisia indeksejä. Hauskaa joulua!
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.