lauantai 3. joulukuuta 2016

Karhun jälki hangella...

Tällä viikolla SP500 jätti selkeän karhumaisen varoitusmerkin kun Trump-nousu nosti SP500:n RSI:n laskevalle RSI-trendilinjalle viikkokaaviossa. Samalla päiväkaavioon ilmestyi sopivasti RSI-signaali alas ja indeksi lähti laskuun. Tältä erää pitkäaikaiseen laskuun ja momentumin heikkouteen viittaava trendi siis konfirmoitui. Tämä tietenkin vahvistaa tulkintaa, että SP500 on pitkässä (jopa kolmen vuoden mittaisessa) trendissä jossa momentum pikkuhiljaa vähenee, tuottaa sahavaa liikettä ja lopulta tekee uusien huippujen muodostumisen mahdottomaksi. Ja kun momentum on laskenut tarpeeksi indeksi lähtee laskuun. Indeksin pohjaa voi odotella kun kaikki karhumainen potentiaali on kulutettu loppuun eli RSI-trendilinja saavuttaa 50 pisteen tason (tosin tämän jälkeenkin on nähty vielä laskua joskus). Tämä tapahtuisi vasta muutaman vuoden päästä (esim. 2019).

VIX on Trump-nousun aikana tippunut, mutta ei ole tuottanut uutta pohjaa. Uudessa pörssihuipussa pelko on siis jäänyt hieman korkeammalle kuin edellisessä pörssihuipussa. Tällainen signaali on tietenkin karhumainen jos se säilyy. VIXiin on muodostunut keskipitkän ajan huippuja viimeisen neljän huipun kohdalla n. 5 kk:n välein. Tämä tarkoittaa että tulemme näkemään merkittävän VIXin huipun keväällä helmi-maaliskuussa, mutta täytyy tietenkin todeta että ennnustearvo on heikko. Edellisen huipun väli on 4 kk, vaikka kolmen edellisen on 5 kk. Onko seuraava sitten 3kk? Kannattaa turvautua tarkempaan tekniseen analyysiin, eikä lähteä arvailemaan..

DAXissa viikkotason tippuva RSI-linja on pitänyt ja ennustaa edelleen keväälle asti jatkuvaa laskua. Indeksistä löytyy myös 5 tunnin kaaviosta RSI-divergenssi, jonka trendilinja tippuu erittäin hitaasti. Tällä hetkellä trendilinjan pisteluku on yli 60, joten välitöntä romahdusvaara ei ole, mutta mikäli linja vain pitää, sahaamista on tiedossa. Teoriassa linja tuottaisi sen ettei dax pystyisi enää nousemaan nykyisiä huippuja korkeammalle helmikuun jälkeen(sen ei ole tietenkään pakko nousta korkeammalle lainkaan, mutta tämän jälkeen se ei siihen enää pysty). Tämän jälkeen seuraisi lasku, joka jatkuisi n. 4 kuukautta eli kesään asti(taas on juhannuskarkelot tiedossa kuten monena vuonna!). Tämä on tietysti aivan luonnollinen kehityskulku, kesäisin nähdään usein merkittäviä pohjia. SP500:n pitkä laskeva trendilinja laskee 60 pisteen tasolle vasta vuoden kuluttua, joten todellisia pörssilaskuja saadaan ehkä vielä odottaa. Tämä vaatii kuitenkin seurantaa - indeksi voi poukkoilla RSI-linja alapuolella hyvin monella eri tavalla ja siksi analyysi lyhyemmän ajan kaaviossa on olennaista. Ja tietenkin sekin on mahdollista, että jossakin vaiheessa nähdään pohja, jonka jälkeen markkina ei välitä RSI-linjasta mitään. Mutta silloin meillä on tietenkin merkittävä härkämäinen signaali, mutta se on vasta tulevaisuudessa ajankohtaista.

Pyrin päivittämään tätä tekstiä vielä sektorikohtaisten indeksien analyysilla..
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.