lauantai 10. joulukuuta 2016

USA vs. Eurooppa

Karhumainen RSI-signaali SP500ssa ei ole estänyt Euroopan indeksejä nousemasta. Tällä viikolla SP500kin nousi sen verran, että RSI nousi hieman laskevan trendilinjan yläpuolelle. Tämä heikentää karhumaista tulkintaa, mutta analyysia tulisi katsoa myös muusta näkövinkkelistä. SP500n kohdalla tulevat viikot näyttävät onko tilanne edelleen kuitenkin karhumainen vai ei. Vielä ei kannata lopullista voittajaa julistaa.

Syksyn aikana markkinatilanne on ollut sellainen, ettei RSI ole toiminut ihanteellisella tavalla. Se on kyllä onnistunut näyttämään käänteen paikat, mutta ei trendin kestoa. Tämän tueksi pitäisi siis ottaa muita teknisiä menetelmiä kuten CCI-vertailu. CCI-vertailu on kaikesta huolimatta pystynyt identifoimaan ostopaikkoja viimeviikkoina kun CCI30 on pysynyt positiivisena, mutta CCI10 on käynyt negatiivisena viikkokaaviossa. Tällaista tilannetta pidän hetkellisenä laskuna, josta pääsääntöisesti palaudutaan ja noustaan jopa uuteen huippuun. Näin on käynyt nytkin. Nousun jäljiltä on tietenkin selvää, että signaali on kääntynyt lähes päinvastaiseksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö nousu voisi edelleen jatkua.

Mikäli DAXin nousu hyytyy 11400 tasolle hieman marras-/joulukuun 2015 huipun alapuolelle saatamme olla seuraavaksi trendissä alas. Tämä siksi, että laskut eivät useinkaan ala ennen kuin yläpuolella olevat vastustasot on käyty testaamassa (huipun alapuolinen taso on lähes poikkeuksetta tällainen taso, jota käydään testaamassa ennemmin tai myöhemmin/käänteisesti pörssipohjissa). Mikäli DAX nousee yli 11500 pisteen on seuraava tällainen vastustaso 12400 tienoilla. Alapuolelle on syntynyt merkittäviä gappeja jotka ajan kuluessa tullaan testaamaan. Tällaisia on ainakin 10800, 9600 ja 9000 tasoilla. Mikäli ensi viikolla alkaa syntyä merkkejä nousun hyytymisestä ja ehkä syntyy jopa merkkejä laskusta ovat nämä varteenotettavia vaihtoehtoja. Voi tietenkin käydä niinkin että joulupukki käy kolkuttelemassa 12400 tasoakin.

Syksyn markkinaliikkeet näyttävät hyvin samanlaiselta - nopeita nousuja ja hitaita sahaavia laskuja. Eikö tämä ole tyypillistä nimenomaan laskumarkkinalle - vaikka indeksit ovat nouseet? Jos näin on, nykyinen nousu on vain laskumarkkinan suuri korjausliike, joka lopulta laskee uusiin pohjiin. RSIkin voi vielä näyttää toimivuutensa. DAXin päiväkaaviossa on edelleen nouseva RSIlinja, joka on syksyn nousun taustalla, mutta kuten olen aikaisemmissa kirjoituksissa todennut, kyseinen linja on jo kerran rikottu. Nyt tämä linja on 40 pisteen tasolla, mikä on tyypillinen pistelukema nousevan korjausliikkeen huipulla laskutrendissä. Mikäli nousu siis jatkuu, saattaa se olla merkki terveestä härkämarkkinasta. Mielenkiintoista nähdä miten käy. Ensi viikkoa kertoo lisää...
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.