lauantai 28. tammikuuta 2017

Kaikki irti

DAXissa ja SP500ssa CCI30 on edelleen plussalla viikkokaaviossa joten mitään merkittävää laskun vaaraa/mahdollisuutta ei ole. Päivätasolla CCI30 on noussut normaalia selvästi korkeammalle, mikä saattaa olla merkki siitä, että nykyisen nousun jälkeen keskipitkällä aikavälillä tullaan näkemään myös selvä korjausliike. Emme siis ole vuosia kestävässä nousutrendissä vaan saatamme hyvinkin nähdä vuotta 2015 muistuttavan tilanteen tänäkin vuonna.

DAX on tällä viikolla ottanut noususta kaiken irti, mikä on tietenkin normaalia nousumeininkiä. Päivätason laskeva RSI-linja on vieläkin 70 pisteen tasolla ja RSIn nousu tälle linjalle oli odotettavissa. Viikolla saatiin siis nousua, joka paikkasi pienen kuopan momentumissa. Perjantaina RSI lähti laskuun trendilinjalta ja DAXin nousukin taittui. RSI-linja kuitenkin kulkee vielä niin korkealla ettei välitöntä laskua ole välttämättä tiedossa. Nousukin voi jatkua edelleen, mutta mikäli RSI-linja pitää, DAX kääntyy laskuun muutamassa viikossa ja hintapohja saattaa ajoittua jopa huhtikuulle. Päivätasolla on havaittavissa kuitenkin nousevakin RSI-linja, joten näiden kehittymistä seuraamalla pysyy aika hyvin kärryillä indeksien liikkeistä. Tuntikaaviossa DAXin tilanne vaikuttaa siltä, että pienen nousun jälkeen saattaisi syntyä RSIdivegenssi alas ja näin indeksi saattaisi lähteä laskuun/sahaamaan ensi viikolla pienen nousun jälkeen.

SP500ssa on nähtävissä n. viikon mittaiseen nousuun viittaava RSI-linja 5 tunnin kaaviossa. Nousu saattaa kuitenkin jäädä vaisuksi, sillä indeksiin on syntymässä RSI-divergenssi alaspäin päiväkaavioon. Tämä tarkoittaisi selkeää mahdollisuutta korjausliikkeeseen. Vain voimakas nousu voisi tehdä RSI-divergenssin muodostumisen tyhjäksi.

Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.