lauantai 21. tammikuuta 2017

Trumpin aika

Moni todennäköisesti miettii miten pitäisi sijoittaa Trumpin aikakaudella. Viime vuosi kuitenkin osoitti, ettei sijoittamisen perussäännöistä kannata luopua poliittisten syiden vuoksi. Yksinkertainen ja riittävän nopeasti reagoiva tekninen analyysi oli vertaansa vailla Brexit-äänestyksen ja USA:n vaalien aikana. Oli vallassa sitten kuka tahansa, sijoittamiseen vaikuttaa vain rahan liikkeet ja näistä saa helposti käsityksen teknisen analyysin avulla. Tämä ei tarkoita, etteikö jokin muukin menetelmä toimisi, mutta tässä blogissa TA on lähes ainoa käsitelty menetelmä. Käytännössä kaikki hyvät menetelmät antavat saman vastauksen samaan aikaan kysymykseen: "Mikä tilanne osakemarkkinoilla on juuri nyt?".

DAXin ja SP500n osalta tilanne ei ole juuri viime viikosta muuttunut. Indeksit polkevat paikallaan ja täyttävät edelleen pitkäaikaisen nousun tunnusmerkit: CCI30 on positiivinen viikkokaaviossa. Päivän ja tunnin RSIssä momentum on laskusuunnassa, kuten ostopaikkaa odotellessa pitääkin. RSIn mukaan ostopaikkaa voidaan joutua odottamaan jopa maaliskuulle, mutta viikon tai kahden sisälläkin voi jo alkaa tapahtua. Tämä kaksinaisuus johtuu siitä, että 5 tunnin ja päiväkaavion RSIt kertovat erilaisesta tilanteesta. Oli miten oli, CCI ei vielä kerro merkittävästä ostopaikasta, vaikka tällä viikolla se osoittikin lyhyemmän ostopaikan alkuviikosta päiväkaaviossa. Tiistaina 15 minuutin kaaviossa syntyi RSI-signaali, jonka jälkeen DAX nousi loppuviikon. Tällä hetkellä markkina ei anna itsestään selvää kuvaa lyhyellä aikavälillä. Lopulta näin kuitenkin käy. Esimerkiksi pieni nousu saattaisi johtaa muutaman viikon laskutrendin konfirmoitumiseen.  

Kullan ja hopean hinta ei vielä kerro selkeästi pitkäaikaisesta nousutrendistä, mutta tilanne saattaa olla hyvinkin kehittymässä sitä kohti. Hopean hinnnassa on pitkäaikaiseen (vuosia kestävään) nousuun viittaava RSI-signaali jo yli vuoden takaa, mutta CCI30 ei ole vielä noussut näissä arvometalleissa plussalle. Näin saattaa kuitenkin hyvinkin käydä tämän vuoden aikana, mutta se jää nähtäväksi. Tällä hetkellä kullan ja hopean hinnan tippuminen jopa uuteen pohjaan on hyvinkin mahdollista, mutta ei tietenkään välttämätöntä. Pohjan muodostuminen on kuitenkin prosessi joka ei vielä näytä olevan valmis. 







Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.