torstai 5. tammikuuta 2017

Vuoden alku 2017: DAX ja kulta

Pörssimaailmassa on sanonta, jonka mukaan vuoden ensimmäinen viikko näyttää suunnan koko vuodelle ja nousuvoittoisuuden jälkeen samaa on siis luvassa koko vuodeksi. Tällainen sanonta kannattaa tietenkin jättää omaan arvoonsa ja katsoa mitä tapahtuu oikeasti.

Viikko käynnistyi mukavalla nousulla heti vuoden alkuun esimerkiksi DAXissa, kuten vähän vihjasin viimeksi kun totesin tuntitason laskevan RSI-linjan lähestyvän 50 pisteen tasoa. Lyhytaikainen momentumin lasku oli siis laskettu ja indeksi suuntasi ylös. Momentum on myös päiväkaaviossa edelleen niin korkealla, että laskun vaara on hyvin pieni. DAXiin on kuitenkin muodostunut laskevia RSI-linjoja 5 tunnin kaavioon, mikä saattaa aiheuttaa sahaamista joko kahdeksi seuraavaksi viikoksi tai jopa kuun loppuun asti. (Mikäli negatiivisin skenaario tälle vuodelle toteutuu tulemme näkemään teknisen toisinnon vuoden 2015 huipusta.)

Viikkokaaviossa CCI30 on tietenkin edelleen vahvasti positiivinen (DAX), joten pitkäaikainen trendi näyttää olevan ylöspäin. Mahdollinen lasku voi tuottaa ostopaikan, josta suunnataan uudestaan ylös.

On mielenkiintoista nähdä kuinka korkealle DAX lopulta kapuaa. Vaihtoehtoja on useita. Tavallinen olisi ns. doubletop eli nousu 12400 pisteeseen eli n 10% vielä. Negatiivisen skenaarion mukaan olemme jo nähneet huipun vuonna 2015, emmekä enää saavuta sitä. Olemme vain testaamassa sitä tällä hetkellä, eikä indeksi nouse enää paljonkaan nykyisistä lukemista. Elliottin aaltoteoria voisi antaa mahdollisuuden yltiöpositiiviseen näkemykseen, jossa DAX nousisi yli 14000 pisteen. Tämä perustuu ajatukseen, että olisimme merkittävässä viidennessä vaiheessa, jotka ovat usein hyvinkin pitkiä. Emme siis olisi vielä nähneet kuplaa europpaalaisilla osakemarkkinoilla. Näiden vaihtoehtojen todennäköisyydet nähdään jatkossa! Minun on vaikea nähdä miten indeksi lähtisi merkittävään laskuun ilman merkittävää RSI-divergenssiä. Tällainen voisi syntyä DAXin kk-kaavioon kun se nousisi vuoden 2015 huipun yli eli yli 12400 pisteen. Tämä ei tarkoita, että indeksi nousisi 14000 pisteeseen mutta uusi huippu tarvittaisiin.  

Kullan hinnassa on mielenkiintoinen RSI-linja päiväkaaviossa alaspäin. Sen mukaan hinta saavuttaisi pohjan toukokuun lopussa. Tämä toteutuu mikäli elämme RSI-linjan kanssa ns. analyysin ihannemaailmassa. Tämä sopii aika hyvin myös ajatukseen, että DAX nousisi toukokuulle asti (ks. edellinen teksti). Pitää kuitenkin todeta, ettei kullan hinnan ja osakemarkkinoiden välillä ole suinkaan täydellistä negatiivista korrelaatiota. Toisaalta koron nostot ja niiden pelko voi pikkuhiljaa alkaa näkyä kullassa nyt vuonna 2017 ja siitä eteenpäin.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.