sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Karhumaista testausta

Cci30 on edelleen positiivinen viikkotason kaaviossa Daxissa ja SP500ssa, mikä viittaa indeksien pitkään nousuun. Cci10 on kuitenkin noussut daxissa selvästi yli cci30nnen viikkokaaviossa mikä viittaa huipun muodostumiseen. Tämä ei välttämättä tarkoita että indeksi lähtisi laskuun, eikä uutta huippua voisi muodostua myöhemmin, mutta tällä hetkellä indeksi on teknisesti korkealla. Dax lähtikin laskuun tämän viikon päätteeksi.

Rsi on testannut daxissa laskevaa trendilinjansa päiväkaaviossa tällä viikolla. Testi onnistui ja rsi ja indeksi lähtivät sen jälkeen laskuun. Mikäli linja pitää jatkossa voi indeksin momentumin lasku jatkua kesäänkin asti. Tämä merkitsisi todellista pörssiromahdusta. Vielä rsi on kuitenkin sen verran korkealla ettei uusi pörssihuippukaan ole poissuljettu. Muutamassa viikossa tilanne kuitenkin muuttuu. Sp500ssa on muodostunut rsi signaali alaspäin 5h-tason kaaviossa. Mahdollisuus pörssilaskulle maailman indekseissä siis kasvaa jatkuvasti ja se alkaa olla jo tuntuva.  
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.