sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Huipun rakentumisen merkkejä osa 3

Indeksit (DAX ja SP500) sahailivat tällä viikolla ja jäivät hieman huippuaan alemmalle tasolle. Kaikki käyttämäni pitkän aikavälin suunnasta kertovat indikaattorit (kk-tason MACD ja vko-tason CCI30) näyttävät edelleen nousua/positiviista, joten mitään erityistä aihetta merkittävän laskun odottelulle ei ole. Sillä voi kuitenkin spekuloida.

DAX tippui tällä viikolla vähän ja täytti edellisessä nousussa syntyneen gapin. Tämän jälkeen indeksi nousi uudestaan kohti viikon loppua. Tällainen kehitys on aivan tyypillinen sekä nousumarkkinassa, että laskujen alkaessa. Kaikki tietenkin riippuu siitä mitä tapahtuu ensi viikolla. Mikäli indeksi nousee uuteen lähiajan huippuun lähemmäs kohti vuoden 2015 huippua on nousuralli voimissaan. Päinvastainen kertoo tietenkin päinvastaisessa. Indeksillä on siis edessään näytön paikka - ehkä ensimmäinen kerta kun periaatteessa on mahdollista, että saisimme jonkinlaisen korjausliikkeen. Viikkokaaviossa olisi tilaa laskea ja kohdata esim. nouseva alempi bollingerin nauha ja nousta taas sen jälkeen nopeasti ylös. Tämä olisi tyypillistä huipun rakentelua, jota on nähty merkittävissä huipuissa 2000-luvulla. Ensi viikon kurssikehitys on mielenkiintoista myös siksi, että RSI on tuottanut viikkokaaviossa negatiivisen divergenssin, kuten vuoden 2015 huipussa. Jos indeksi ei pysty nousemaan voi lasku osoittautua pidemmäksikin, kuin vain korjausliikkeeksi.

SP500 osoittaa selkeämpää laskun merkkiä ainakin lyhyellä aikavälillä kun CCI30 on tippunut negatiiviseksi päiväkaaviossa. Tämä antaa mahdollisuuden pienelle korjausliikkeelle, josta voitaisiin taas pinnistää ylöspäin. Laskun todennäköisyys on tietenkin suuri niin kauan kuin CCI30 pysyy negatiivisena.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.