perjantai 10. maaliskuuta 2017

Huipun rakentumisen merkkejä

CCI30 ei ole tippunut negatiiviseksi DAXin tai SP500n viikkokaavioissa, joten emme vielä ole selkeässä pidemmässä laskumarkkinassa. DAX ei kuitenkaan tämän viikon aikana pystynyt enää nousemaan uuteen pössihuippuun vaan jäi perjantaina edellisen alapuolelle. Samalla laskevat RSI-linjat ovat pitäneet, joten laskun todennäköisyys tuleville viikoille on kasvanut selkeästi. Suuressa kuvassa merkittävää voi olla ettei DAX ole pystynyt nousemaan yli vuoden 2015 huipusta vaan on jäänyt kolkuttelemaan sitä alapuolelta. Jos DAX ei jatkossakaan kykene nousemaan tämän yläpuolelle olemme merkittävässä laskumarkkinassa, jossa indeksi voi laskea jopa yli 50%, kuten vuosien 2000 ja 2007 huippujen jälkeen. Tässä tilanteessa olisimme ehkä jo nähneet DAXin huipun viime viikolla. USAn indeksien nousu ei enää heijastuisi Eurooppaan, sillä nähdäkseni USAn SP500 indeksi lähtee merkittävään karhumarkkinaan viimeisenä. Kaikki muut tuottavat siis pörssihuippunsa ennen sitä (ainakin lähtökohtaisesti ajattelen näin).

Vaikka CCI30 on DAXissa edelleen positiivinen voimme spekuloida kuinka kauan näin tulee jatkumaan. Mikäli päivätason RSI-linja alaspäin pitää ja indeksi laskee jopa kesäkuulle asti CCI30 ei tule todennäköisesti pysymään positiivisena viikkokaaviossa, vaan tulemme näkemään selkeän laskun alaspäin.

SP500 on aikaisemmin törmännyt kuukausikaavion laskevaan RSI-linjaan suurissa pörssihuipuissa vuonna 2000 ja 2007. Tämä on tilanne nytkin, mutta kuukausitason RSIn perusteella on vaikea sanoa, missä pörssihuippu on. Vuonna 2000 RSI laski sen kohdalla 65 pisteen tasolle, mutta vuonna 2008 indeksin laskuun riitti n. 70 pistettä. Tällä hetkellä SP500ssa RSI on vähän 70 pisteen yli kuukausitasolla. Trendilinjan loivuudesta voisi päätellä, että tilanne voisi muistuttaa enemmän vuoden 2000 tilannetta ja pörssihuipun rakentuminen voisi kestää SP500ssa useammankin kuukauden, mutta tämä on spekulaatiota. Parempi on analysoida lyhyemmän tähtäimen suunta päiväkaaviossa tms. Tällä hetkellä nämä kaaviot eivät kuitenkaan anna mitään merkittäviä vihjeitä tästä.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.