maanantai 1. toukokuuta 2017

DAX ATH

Dax tuotti tällä viikolla uuden ATH:n (AllTimeHigh) kun se nousi vuoden 2015 huipun yli. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti pitkän vuosia kestävän nousutrendin jatkumista. CCI30 on edelleen positiivinen viikkokaaviossa, joten tällä erää nousun jatkuminen on todennäköistä. RSI-linja vuodelta 2016 alkaa nousta 50 pisteen tasolle kesäkuun alussa, joten pörssinousu voi tuottaa jonkinlaista nikottelua kesällä. SP500ssa kyseinen linja kuitenkin osoittaa, että nousu voi jatkua vuoden 2018 kevääseen, joten lähtökohtaisesti odotan, että kesän mahdollinen kurssisahaus tuottaa uuden positiivisen RSI-divergenssin DAXiin, joka kertoisi tarkemmin kauanko nousu mahdollisesti jatkuu vuoden lopulla tai vuonna 2018. DAXiin on syntymässä viikkotason RSI-divergenssi, joten kesänikottelu voi hyvinkin tulla kyseeseen. Toukokuu voi vielä kuitenkin hyvinkin olla nousujohteista.

Pitkällä tähtäimellä uusi ATH tarkoittaa, että DAXin kuukausikaavio on mahdollisesti tuottamassa divergenssejä indikaattoreihin. Mikäli indeksi ei tämän vuoden aikana nouse voimakkaasti, kyseiset divergenssit indikaattoreissa merkitsevät selvää heikkoutta indeksiin viimeistään vuoden lopulta lähtien. Tällä hetkellä kuukausikaaviokin kuitenkin näyttää siltä, että nousu syksyllä 2017 voi olla nopeaa. Tämä on kuitenkin hyvin vahvasti spekulaatiota ja vasta lähempänä tulkinnan todennäköisyys kasvaa. Parasta se on kuitenkin reaaliajassa (onko CCI30 siis positiivinen vai negativinen viikkokaaviossa tietyllä hetkellä).      

Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.