lauantai 20. toukokuuta 2017

Kesä on parasta sijoitusaikaa

Historia osoittaa lähes joka vuosi, että kesän dipeissä tehdyt sijoitukset osoittautuvat parhaiksi tulevan vuoden mittaan. Nyt on jälleen havaittavissa pieniä merkkejä, jotka saattavat johtaa kesän ostopaikkoihin.

CCI30 on edelleen positiivinen DAXin ja SP500n viikkokaavioissa, joten mitään välitöntä merkkiä merkittävästä pörssilaskusta ei ole. Mikäli tulemma näkemään laskua on kaikki mahdollisuudet olemassa, että kyse on vain hetkellisestä ostopaikasta.  

Tuntikaaviossa DAXin RSI-linja osoittaa, että pienen heikkouden jälkeen ensi viikolla indeksi saattaisi kääntyä ylöspäin ainakin hetkellisesti. Vastassa on laskevat RSI-linjat 5 tunnin ja päivän kaavioissa, jotka saattavat toimia vastustasoina indeksille. Nämä antavat edelleen mahdollisuuden, että indeksi nousee jopa uuteen huippuun, mutta mitä pidemmälle kesäkuu kuluu, sitä epätodennäköisemmältä nousun jatkuminen näyttää. Lopulta vuoden merkittävä pörssipohja syntyisi näiden linjojen pitäessä heinäkuussa. DAX antaa siis tilanteesta vähän erilaisen kuvan verrattuna SP500n jota käsittelin ed. tekstissä.

200 päivän keskiarvo liikkuu tällä hetkellä DAXissa 11400 pisteen tasolla, joten laskuvaraa on yli 10 prosenttia ilman, että tekninen nousutrendi tässä mielessä häiriintyy. DAX on tuottanut gapin 12200 pisteen tasolla, joten tämä taso tulee todennäköisesti lähiaikoina pelaamaan jotakin roolia.

Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.