sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Kesän hahmottelua..

CCI30 on edelleen positiivinen DAXissa ja SP500ssa, mikä kertoo pitkän pörssinousun jatkumisesta. SP500ssa MACD on kuitenkin tuottamassa kuviota viikkokaaviossa, joka voi kertoa huipun muodostumisesta. Tässä kuviossa MACD on laskenut alle liukuvan keskiarvonsa ja nousee testaamaan sitä. Tällaisessa tilanteessa MACD usein kääntyy laskuun uudestaan ja indeksi laskee.

RSI on tuottanut selkeitä divergenssejä SP500ssa, toisin kuin DAXissa ja nämä ennakoivat indeksin laskevan. Päivätason divergenssi viittaa SP500ssa laskuun, joka jatkuisi kesäkuun loppupuolelle. Viikkotason divergenssi viittaa pidempään laskuun/sahaamiseen lokakuulle asti. Tässä yhteydesä on hyvä kutienkin muistaa että nousumarkkinassa divergenssien trendilinjat voiat rikkoutua jo aikaisemmin. Tämä tapahtuu usein kun trendilinja on 60 pisteen kohdalla. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että kesällä tulemme näkemään hyviä ostopaikkoja ehkä kesäkuun lopulla ja tästä saatetaan nousta uusiin lukemiin. Vaihtoehdot ainakin alkavat olla kesää ja sykysä varten selvillä: laskua tai sahaamista hyvin todennäköisesti ainakin kesäkuun loppuun/heinäkuulle ja ehkä jopa lokakuulle asti. Kaikkea tätä pitää tietenkin tutkai tarkemmin lähempänä.

Pieni lisänousu DAXissa tuottaisi päivätason RSI-divergenssin, mutta jää nähtäväksi alkaako se suuntaamaan kehitystä kohti kesää. Mikäli se viittaa samanlaiseen laskuun tai sahailuun kuin SP500n signaalit voi sen todennäköisyys toteutua olla korkeakin.

Analyyseja ja metodeja

http://fi.investing.com/indices/germany-30-advanced-chart
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.