torstai 23. marraskuuta 2017

Marraskuun murinat

Kuukausinäkymässä OMXH25 on tämän kuun laskun jäljiltä näillä näkymin laskemassa laskevan RSI-trendilinjan mukaisesti. Hyvin samantyyppinen tilanne on myös Tukholmassa. Nämä viittaavat laskun jatkumiseen vuoteen 2021 asti (RSI-trendilinja saavuttaa silloin 50 pisteen tason). Pitää kuitenkin muistaa ettei tämä ole varsinainen ennuste vaan, mahdollisuus jonka toteutumista pitää seurata. Kuukausinäkymässä on syntymässä myös massiivinen MACD-divergenssi vuoden 2015 huipun suhteen lähes kaikissa maailman indekseissä joissa uusia huippuja on sen jälkeen tehty. Mikäli kurssit siis laskevat lähikuukausina tuottaa MACD-indikaattori hyvin karhumaisen pitkän aikavälin signaalin.

Viikkonäkymässä esimerkiksi Eurostoxx50 on tuottanut RSI-divergenssin alaspäin, joka voi suunnata laskua ainakin ensi vuoden. Viikkonäkymän RSI-divergenssejä löytyy myös muista indekseistä kuten USAn SP500sta ja Japanin Nikkeistä.

Lyhyemmän ajan RSIt ovat myös karhumaisia päivänäkymässä. Edellisessä huipussa DAX nousi hyvin yliostetuksi ja RSI tuotti negatiivisen divergenssin ja romahti heti sen jälkeen nykyisiin lukemiin. RSIn trendilinja viittaa siihen että lasku tulee jatkumaan. Pieni pyrähdys ylöspäin lähelle edellistä huippua on kuitenkin hyvin mahdollinen, joten sellaisesta ei pidä yllättyä. Pyrähdyksen jälkeen hinta kuitenkin tippuu mikäli RSI-linja on voimissaan ja indeksi voi laskea ensi vuoden puolelle (mikä kertoo tietenkin maailmanluujuisesta kehityksestä). SP500ssa RSI on tuottanut samantyyppiseen laskuun viittaavan kuvion.

Tällä hetkellä kaikki aikanäkymät ovat siis hyvin karhumaisia. Hyvin mielenkiintoista on pystyykö OMXH25 vielä tekemään uuden huipun. Usein se on indeksi joka ensimmäisenä ei tähän enää kykene ja tämän nousun huipuksi olisi jäämässä juhannuksen aikainen taso samalla kun esim. DAX on noussut uusiin huippuhin.

On tietenkin selvää että myös yksittäisissä osakkeissa on RSI-signaaleja alaspäin. Esimerkiksi Elisan osake näyttäisi voivan vajota vuoden 2019 maaliskuuhun viikkonakymässä olevan RSI trendlinjan mukaan. Tämä on siis tilanne nyt, mutta mikäli hinta nousee ja trendilinja rikkoutuu tilanne muuttuu. Lähtökohtaisesti tämän todennäköisyys ainakin indeksien kohdalla on pienempi kuin trendin jatkumisen todennäköisyys. Toisaalta RSI trendi ei ole millin tarkka. RSI saattaa käväistä väärällä puolella trendiä vain tehdäkseen pienen hämyn. Tilannetta voi analysoida tietenkin lyhyemmästä aikanäkymästä. 
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.