lauantai 16. joulukuuta 2017

Mennyttä ja tulevaa (2017 ja 2018)

Kulunut vuosi on mennyt analysoinnin näkökulmasta pääosin nappiin. Indeksit nousivat juhannuksen tietämille seuraten DAXissa ollutta nousevaa RSI-linjaa. Tämän jälkeen alkoi lasku ja uusi nousu, jotka nekin noudattelivat lyhytaikaisia RSI-linjoja DAXissa. Samalla USAn markkinoita on kantanut viikkonäkymässä oleva nouseva RSI-linja, joka voi nostaa markkinoita vielä ainakin maaliskuuhun. Näiden markkinaliikkeiden hyödyntäminen edellyttää nappiin menevän analyysin lisäksi jonkinlaista sijoitusmenetelmää, sillä analyysi ei itse sellaista välttämättä tarjoa. Keskeistä on sekin mihin sijoittaa. Kaikki osakkeet eivät nouse vaikka markkina nouseekiin yleisesti. Tarjolla on tietenkin ETF:iä joka lähtöön ja viputuotteita, joissa kaikissa on omat jipponsa, jotka on hyvä ottaa huomioon.

Tällä hetkellä loppuvuosi näyttää alustavasti ihan hyvältä nousun näkökulmasta. Ainakin vahvimmat indeksit saattavat hyvinkin vielä tehdä uusia huippuja ja samalla muut kituuttavat ehkä enemmän nykylukemissa. SP500 ja DAX osoittavat RSIssä että nousua voidaan saada vielä lähiviikkoina ja tammikuussa. Tulevasta kertoo jo paljon se miten nämä reagoivat tässä vaiheessa noususignaaleihin RSIssä. Jos markkina romahtaa lähiviikkoina on se selvä pitkäaikainen karhumainen signaali.

Viikkonäkymissä olevat RSI-signaalit alaspäin osoittavat etta alkuvuoden nousu saattaa hyvinkin vaihtua loppuvuoden laskuksi vuonna 2018. Monissa indekseissä, osakkeissa ja ETF:issä on varoituksen signaaleja siitä että vuosi 2018 tulee olemaan pörssilaskun vuosi keväästä alkaen (ehkä 3/18). Tämä lasku saattaa RSIn näkökulmasta olla kuitenkin osa suurempaa laskuperiodia, joka voi ulottua aina vuoteen 2021 asti. Tästä näkyy vihjeitä RSIssä indeksien ja ETF:in kuukausinäkymisssä. Tilanne on kuitenkin analysoitava realiaikaisesti (mikään ei ole varmaa etukäteen!), mutta olen käsitellyt sitä myös aikaisemmissa teksteissä. Jatkossa tilanteen tarkastelu tapahtuu kuukausittain. Aktiivisella etsinnällä löytää kuitenkin toimialoja ja alueita, joissa on nousupotentiaalia yleismarkkinan tippuessa. Toisaalta tipahduksesta voi hyötyä sijoittamalla käänteisesti.

Hauskaa joulua ja hyvää uutta vuotta!
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.