perjantai 12. tammikuuta 2018

Markkinoiden tekninen tilanne 2018 alussa

Positiivisten talousuutisten ja (USAn) pörssikurssien noustessa on muutamia indekseihin liittyviä seikkoja jäänyt vähemmälle huomiolle. Suomalaisesta näkövinkkelistä vaikuttaa vähän erikoiselta, että Tukholman OMXS30-indeksi on jäänyt pahemman kerran jälkeen Helsingin OMXH25:sta. Monilla saattaa olla mielikuva, että Ruotsin pörssi tuottaa suomalaista paremmin, mutta ehkä Suomen eurojäsenyys vetää rahaa maailmalta. Teknisestä vinkkelistä on mielenkiintoista, että OMXS30 tuotti pörssihuipun jo vuonna 2015, eikä ole sen jälkeen kyennyt nousemaan korkeammalle. OMXH25 puolestaan on tuottanut huippunsa viime juhannuksena, mutta ei ole sittemmin enää noussut korkeammalle. Media saattaa siis antaa valheellisen vaikutelman kurssien noususta. 

USAn pääindeksit ovat nousseet voimakkaasti ja tekniset momentum-mittarit (esim. RSI) ovat historiallisen korkealla. Kurssit ovat olleet yhtä yliostettuja viimeksi vuonna 1996 RSI:n mukaan, mutta toisaalta MACD-indikaattori osoittaa etteivät ne ole olleet näin yliostettuja viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana. Muualla maailmassa kurssit eivät ole nousseet voimakkaasti ja edelleen on mahdollista, että indeksit ovat tuottamassa merkittäviä negatiivisia divergenssejä kuukausi- ja viikkonäkymissä (tarkoittaisi muutaman vuoden laskuperiodia). Mikäli kurssit siis USAssa lähtisivät laskuun lähiaikoina olisivat esimerkiksi Euroopan indeksit täysin valmistautuneita merkittävään kurssilaskuun. Kurssilaskun alkamisesta USAssa ei kuitenkaan ole tällä hetkellä merkkejä, mutta periaatteessa sellainen voi syntyä hyvinkin nopeasti. Tähän ei tarvita kuin RSI-divergenssi päivä- tai viikkonäkymässä. Tällaisen jälkeen nopeakin romahdus on mahdollinen, mutta ei välttämätön. Yhtä hyvin mittarit voivat pysyä pitkäänkin korkealla kurssien vain noustessa. Mikäli kurssinousu USAssa jatkuu vielä merkittävän pitkään uskon kuitenkin muiden maailman indeksien nousevan perässä. Tämä olisi merkki siitä että merkittävää laskua saamme jäädä odottamaan pidemmäksi aikaa. 

Euroopan indekseillä ei siis ole kuin hitunen nousuvaraa, mikäli indeksien merkit mahdollisesta laskusta pitävät paikkansa. DAX tuotti tällä viikolla päivänäkymässä hyvin loivan RSI-divergenssin alaspäin, mikä voi hyvinkin olla merkki pikkuhiljaa alkavasta pitkästä laskusta. Toisaalta itse olisin kaivannut selkeämpää signaalia, mutta tuokin saattaa toimia. Tilanne on kuitenkin kaksijakoinen, kuten arvata saattaa (huipulla on aina liikkeellä myös ostajia, jotka uskovat vielä nousuun) ja DAX on yhdessä Eurostoxx50-indeksin kanssa tuottanut päivänäkymässä myös nousuun viittaavan RSI-signaalin. Periaatteessa nousukin on siis mahdollista. RSIn kohdalla pitää kuitenkin muistaa, että RSI tuottaa aina myös virheellisiä signaaleja - sekä ylös että alas mentäessä ja lopulta trendi varmistuu vasta kun vastakkainen signaali osoittautuu virheelliseksi. Eurostoxx50:ssä vastaava noususignaali on jo kerran syksyn aikana osoittautunut vääräksi, joten sama voi hyvinkin tapahtua uudestaan. Tilanne selkenee ehkä jo lähitulevaisuudessa. Teknisen tilanteen vuoksi lähden edelleen siitä, että kurssit voivat lähteä merkittävään laskuun tämän kevään aikana. Vain voimakas nousu Euroopassa voisi muuttaa tämän tilanteen.  
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.