lauantai 28. heinäkuuta 2018

Onko kesäromahdus tulossa? (+muutama osake)

Kaikki osakkeet eivät romahda vaikka indeksit romahtaisivatkin. Orion ja Betsson ovat romahduksen jälkeen tuottaneet RSI-divergenssin ylöspäin viikkonäkymässä mikä voi olla merkki käänteestä ja noususta. Tämä ei tietenkään ole takuuvarmaa, mutta niin kauan kuin RSI pysyy divergenssistä piirretyn trendilinjan yläpuolella pidän toivoa yllä nousun jatkumisesta. Monissa osakkeissa on tällä hetkellä laskuun viittaava RSI-divergenssi. (Linkissä hauska kuva RSI:n trendilinjoista valuutoissa)

Indekseissä on tällä hetkellä RSIn näkökulmasta menossa kohtalon hetket. SP500n lisänousu on deletoinut RSI-divergenssejä alas, mutta nouseva RSI-linja saavuttaa 50 pisteen tason alkuviikosta. Tämä linja on pitänyt nykyistä huteraa nousua yllä jo muutaman kuukauden. Mikäli indeksi tuottaa alkuviikosta RSI-divergenssin alas ja/tai vain lähtee laskuun voimme hyvinkin olla kesäromhduksen partaalla. DAXissa nouseva RSI-linja antaa vielä teoriassa mahdollisuuden nousun jatkumiseen viikoksi tms. mutta laskuissa RSI:n trendilinja ei aina ehdi saavuttaa 50 pisteen tasoa ennen laskua. Siirrymme ensi viikolla joka tapauksessa teknisessä mielessä tilanteeseen, jossa indeksien nousu talven romahduksen jäliltä käy entistä epätodennäköisemmäksi. Laskun realisoitumista kannattaa seurata ja luoda esimerkiksi toimintasuunnitelma sen varalle. Mikäli lasku realisoituu se on hyvinkin todennäköisesti vain yksi lasku pitkässä laskujen ja huterien nousujen sarjassa, joka tulee jatkumaan helposti ensi vuoden puolelle (RSIn näkökulmasta).
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.